Адвокатка вимагає від "Євросолідарності" відповіді, чи є Порошенко дияконом УПЦ МП

У запиті йдеться про уточнення дати висвячення Порошенка в диякони
Фото: censor.net

Політичній партії "Європейська солідарність" та Українській православній церкві надіслано запит на отримання інформації стосовно обставин нібито висвячення народного депутата й п'ятого президента України Петра Порошенка в диякони. Про це повідомила адвокатка Олена Ісаєвська, інформує видання "Закон і бізнес".

Адвокатка звернулася з проханням підтвердити інформацію ЗМІ про нібито висвячення Порошенка 2009 року в диякони та його участь у релігійних церемоніях Української православної церкви (УПЦ МП). Про це, зокрема, тоді писало видання "Цензор.НЕТ". Ісаєвська запитує в партії, чи відповідає ця інформація дійсності.

Також у запиті йдеться про уточнення дати висвячення Порошенка в диякони й про те, чи він і далі виконує функції диякона в УПЦ МП. У разі, якщо Порошенко більше не виконує цих функцій, адвокатка просить надати інформацію про дату й причини припинення його служіння.

Диякон є першим ступенем святого таїнства священства в ієрархії церкви, що передбачає також пресвітера і єпископа. До обов'язків диякона входить співслужіння єпископам і пресвітерам під час уділення святих таїнств і здійснення богослужінь, пояснює "Закон і бізнес".

Видання стверджує, що Порошенка висвятили в диякони на свято Трійці 2009 року, одразу після цього він узяв участь у хресному ході з головною іконою свята – зображенням Трійці. Фотографії Порошенка тоді з'явилися на сайті Свято-Троїцького Іонінського монастиря в Києві, проте зараз вони залишилися тільки у ЗМІ, які писали, що Порошенко прийняв дияконський сан. Однак у монастирі цю інформацію пізніше спростували, писало агентство УНІАН 16 червня 2009 року.

Водночас Порошенко був ініціатором звернення до вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу (указу) про автокефалію православної церкви в Україні. П'ятий президент також брав участь у підписанні вселенським патріархом Варфоломієм томосу про автокефалію ПЦУ.

Контекст:

УПЦ МП, яка діє в Україні, є частиною РПЦ. УПЦ МП офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії". На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) і висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його. У ПЦУ вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".

З 2022 року українські правоохоронні органи регулярно повідомляють про обшуки у храмах УПЦ МП і притягнення до відповідальності священнослужителів цієї церкви. Також щодо низки представників УПЦ МП Україна ввела санкції, а деяких позбавила громадянства. Президент України Володимир Зеленський пояснив, що санкції ввели, "щоб держава-агресор не мала жодної ниточки, за яку могла б смикати українське суспільство".

Верховна Рада на засіданні 20 серпня ухвалила урядовий законопроєкт №8371 про заборону в Україні релігійних організацій із центрами впливу чи управління у країні-агресорі. Документ встановлює обмеження релігійним організаціям на зв'язки з Російською православною церквою, діяльність якої в Україні забороняють.

З початку повномасштабного вторгнення РФ відкрито кримінальні провадження щодо понад 100 священників УПЦ МП, повідомили 21 серпня в СБУ.