Єрмак: Церква в Україні буде позбавлена московського впливу

Росія сьогодні є країною, яка руйнує храми в Україні, зазначив Єрмак
Фото: president.gov.ua

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив у Telegram 18 серпня, що церква у країні-агресорі РФ є "територією і вухами" російських спецслужб.

"Церква в Україні буде позбавлена московського впливу. Ще з радянських часів церква в Росії і для Росії – це територія й вуха їхніх спецслужб", – написав керівник ОП.

Як зауважив Єрмак, Росія сьогодні "є країною, яка руйнує храми в Україні".

"Для них не існує Бога, не існує віри. Це ширма для вбивств і насильства, – наголосив глава ОП. – Коли в Україні сьогодні знаходяться ті, які готові захищати вплив московської церкви, бити людей, погрожувати їм у соцмережах, маючи статус народного депутата, то це не є нормально. І це не про свободу, а про дещо інше – наше суспільство пройшло вже всі тести на єдність. Церковного розколу тут не буде. І погроз також".

Контекст:

В Україні діє Українська православна церква Московського патріархату, яка є частиною Російської православної церкви. УПЦ МП офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії". На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) і висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його.

У ПЦУ вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".

16 серпня 2024 року комітет Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував народним депутатам ухвалити законопроєкт №8371, який передбачає заборону у країні діяльності УПЦ МП.

У першому читанні урядовий законопроєкт про заборону УПЦ МП у парламенті ухвалили в жовтні 2023 року. Планували, що у другому читанні його розглянуть у червні 2024 року, але цього не відбулося. 23 липня частина нардепів блокувала трибуну Ради, вимагаючи поставити проєкт на голосування, вони цього не досягли, а після цього парламент пішов на канікули до серпня.

16 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів зустріч із членами Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, зазначивши, що Раді запропонували законопроєкт, який "може реально гарантувати, що не буде жодних маніпуляцій із Москви українською церквою". Наступного дня у ВРЦіРО заявили, що засуджують дії РПЦ і підтримують ідею про те, що в Україні не має бути організацій, які представляють РПЦ.

17 серпня спікер парламенту Руслан Стефанчук заявив, що російську церкву в Україні буде заборонено. За його словами, відповідний законопроєкт проголосують на найближчому засіданні Ради.

Патріарх РПЦ Кирило (Володимир Гундяєв) підтримав воєнне вторгнення країни-агресора РФ в Україну. 27 березня в Москві так званий Всесвітній російський народний собор під головуванням Кирила затвердив документ під назвою "Настоящее и будущее русского мира", у якому війну, розв'язану окупантами в Україні, назвали "священною".