Російська церква в Україні буде заборонена – Стефанчук

Стефанчук зазначив, що законопроєкт суттєво доопрацювали
Фото: Ruslan Stefanchuk / Facebook

Найближчим часом Верховна Рада розгляне законопроєкт про заборону російської церкви (її в Україні представляє УПЦ МП, Українська православна церква Московського патріархату). Про це 17 серпня заявив телеканалу "Ми-Україна" спікер Ради Руслан Стефанчук.

"Буде на найближчому засіданні Верховної Ради [проголосовано]. Не маю права говорити, коли воно буде, але повірте – найближчими днями", – сказав він.

Спікер парламенту зазначив, що законопроєкт суттєво доопрацювали.

"Народні депутати працювали над шліфовкою цього законопроекту і буквально вчора, десь близько другої ночі, ми завершили всі консультації . Сьогодні вже зранку комітет розглянув ії і прийняв уточнену редакцію. І знаєте, дуже добре, що був час довести його до певного рівня досконалості", – підкреслив Стефанчук.

Він заявив, що у сесійну залу Верховної Ради буде винесений законопроєкт "набагато кращої якості, ніж це було до того".

Стефанчук також пояснив, що законопроєкт передбачає заборону Російської православної церкви (РПЦ).

"Російська церква в Україні буде заборонена. І це чітке положення, яке передбачається в ст. 3 цього закону. Крім цього, ті релігійні організації, які існують в Україні, і щодо яких є підозра про якусь афіляцію, співпрацю з російською православною церквою, – буде проводитись відповідна експертиза. І саме експерти, люди, які займаються професійно цим питанням, вони скажуть, чи є ознаки афілійованості. Якщо ці ознаки є, то буде подано рішення про припинення діяльності цих організацій", – сказав він.

Спікер Ради підкреслив, що таке рішення можна буде оскаржити в суді.

За його словами, законопроєкт забезпечить національну безпеку, громадський порядок і конституційний лад у державі з точки зору релігійних відносин.

Контекст:

16 серпня комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував народним депутатам ухвалити законопроєкт №8371, який передбачає заборону у країні діяльності УПЦ МП.

У першому читанні урядовий законопроєкт про заборону УПЦ МП у парламенті ухвалили в жовтні 2023 року. Планували, що у другому читанні його розглянуть у червні 2024 року, але цього не сталося. 23 липня частина нардепів блокувала трибуну Ради, вимагаючи поставити проєкт на голосування, вони цього не добилися, а після цього парламент пішов на канікули до серпня.

В Україні діє дві великі православні церкви: УПЦ МП, яка є частиною РПЦ, і Православна церква України (ПЦУ), яку створили 2018 року і яка отримала томос про автокефалію від предстоятеля Константинопольської православної церкви Варфоломія.

УПЦ МП офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії". На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) і висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його.

У ПЦУ вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".