Яценюк: Клір московської церкви – п'ята колона. Рішення парламенту можна тільки вітати

УПЦ за своєю суттю – це філіал російських спецслужб, зазначив Яценюк
Фото: Арсеній Яценюк / Facebook

Рішення Ради про заборону московської церкви в Україні означає скидання із шиї країни ще одного російського ярма. Про це 20 серпня у Facebook заявив прем'єр-міністр України у 2014–2016 роках, голова Київського безпекового форуму Арсеній Яценюк.

За його словами, це "історичне рішення, на яке Україна чекала не три й не 30, а 300 років".

"Діяльність так званої УПЦ МП в Україні ніколи не мала нічого спільного ані з вірою, ані з Богом, ані із совістю. За своєю суттю це – філіал російських спецслужб, мета якого – маніпуляція свідомістю громадян і боротьба проти самої ідеї незалежної України. Їхній "бог" живе у Кремлі. Їхній клір – п'ята колона. Рішення парламенту можна тільки вітати", – написав Яценюк.

Він зазначив, що зараз ухвалюють такі рішення, "на які за нормальних умов знадобилися б цілі віки".

"Це рішення означає скидання із шиї України ще одного російського великодержавного ярма, яким сотні років Москва намагалася утримувати свідомість українців у стані покори. Таким є результат національно-визвольної боротьби багатьох поколінь українців", – резюмував Яценюк.

Контекст:

Рада на засіданні 20 серпня ухвалила у другому читанні й у цілому урядовий законопроєкт №8371 про заборону в Україні релігійних організацій із центрами впливу чи управління у країні-агресорі. Документ установлює обмеження релігійним організаціям на зв'язки з РПЦ, діяльність якої в Україні забороняють.

В Україні діє Українська православна церква Московського патріархату, яка є частиною Російської православної церкви. УПЦ МП офіційно має статус "самоврядної церкви із правами широкої автономії". На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни у статут) і висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його.

У ПЦУ вважають, що зміна статуту – це "спроба приховати те, що УПЦ залишається в юрисдикції Московського патріархату".