Червінський вийшов із СІЗО після внесення за нього застави. Відео

Розвідник Роман Червінський вийшов зі слідчого ізолятора під заставу
Фото: Петро Порошенко / Facebook

17 липня колишній співробітник Головного управління розвідки Роман Червінський вийшов зі слідчого ізолятора. Про це 17 липня повідомило "Суспільне".

Він перебував під арештом із квітня 2023 року.

Співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко 17 липня у Facebook написала, що біля СІЗО в Кропивницькому Червінського зустріли сім'я, депутати від "Євросолідарності", які підтримували його.

"Радіо Свобода" 17 липня повідомляє, що кореспонденти на місці поговорили з адвокатом Андрієм Йосиповим, який сказав, що попереду в захисту "ще багато роботи, доводити невинуватість пана Романа в судових процесах".

Контекст:

Червінський працював у департаменті контррозвідки СБУ, де керував спецоперацією із затримання фігуранта справи про аварію малайзійського літака Boeing 777, колишнього начальника "бригади протиповітряної оборони ДНР" Володимира Цемаха.

2019 року він перейшов на службу в ГУР, де, зокрема, займався операцією із затримання вагнерівців у Білорусі. 2021 року Червінського й інших причетних до цієї спецоперації розвідників звільнили з ГУР.

21 квітня 2023 року Червінському оголосили про підозру у справі обстрілу російськими окупантами аеродрому Канатове в Кіровоградській області. Обстріл стався 23 липня 2022 року, і, за даними слідства, його спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести спецоперацію із заволодіння літаком повітряно-космічних сил РФ. Із квітня Червінський перебуває в СІЗО.

Окрім того, в грудні Червінському висунули нову підозру – у тому, що він, "вдаючи із себе впливового посадовця Державної фіскальної служби України, спільно з іншими особами намагався заволодіти коштами підприємця в сумі $100 тис.".

Востаннє Кропивницький райсуд продовжив Червінському строк арешту 6 березня 2024 року.

15 липня Кропивницький апеляційний суд ухвалив рішення випустити Червінського з-під арешту за умови сплати застави в розмірі 9,084 млн грн.

16 липня п'ятий президент України, нардеп від "Європейської солідарності" Петро Порошенко повідомив у Facebook, що вніс заставу за ексрозвідника.