Порошенка знову не випустили у відрядження у США – "Європейська солідарність"

У ЄС вважають, що поїздку Порошенка у США заблокувало керівництво Ради
Фото: eurosolidarity.org

Партія "Європейська солідарність" проінформувала у Facebook 14 липня, що керівництво Верховної Ради не надало дозволу на виїзд у США її делегації на чолі з нардепом Петром Порошенком.

У партії наголосили, що про наявність запрошення Порошенка на Республіканський національний конвент у Мілвокі 15 липня керівництво Верховної Ради повідомили кілька місяців тому. На конвенті зберуться республіканці та представники понад 50 правоцентристських політичних сил з усього світу.

"Програма делегації ЄС в Мілвокі була насиченою, включно з участю у зустрічі делегації Міжнародного демократичного союзу з кандидатами на посади президента (Дональдом Трампом) і віцепрезидента США. Наша мета була єдина – посилити двопартійну підтримку України, мінімізувати вплив виборів на неї", – ідеться в повідомленні.

У "Євросолідарності" додали, що її делегація планувала у США також зустрічі і з представниками Демократичної партії – "за окремою програмою".

У партії вважають, що поїздку Порошенка у США заблокувало керівництво Ради за вказівкою Офіса президента

Про "ситуацію, яка склалася", у "Євросолідарності" пообіцяли проінформувати партнерів України у США, Євросоюзі й НАТО.

Контекст:

1 грудня 2023 року Порошенко повідомив, що його не випустили з України у відрядження у США й Польщу, внаслідок чого було зірвано "десятки зустрічей", які він збирався провести на користь України, зокрема зустріч зі спікером Палати представників США республіканцем Майком Джонсоном. Експрезидент заявив, що мав розпорядження про відрядження, підписане спікером Ради Русланом Стефанчуком. Пізніше в Держприкордонслужбі України повідомили, що не пропустили політика через кордон, тому що це відрядження скасували.

Віцеспікер Ради Олександр Корнієнко уточнив, що скасував відрядження після отримання листа із грифом "Для службового користування", зміст якого він не може розголошувати. У СБУ того самого дня повідомили, що передали владі інформацію про проведення росіянами провокацій та ІПСО, щоб влада враховувала її під час погодження закордонних відряджень українських делегацій. СБУ стверджувала, що це інформування "не стосувалося будь-яких конкретних представників політичних сил".

2 грудня в СБУ заявили, що РФ планувала використати ймовірну зустріч Порошенка із прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном в ІПСО проти України. У "Європейській солідарності" заявляли, що МЗС України проінформували про мету візиту Порошенка у США. Партія назвала "неправдивим" повідомлення СБУ про причини, через які експрезидента не випустили за кордон. 4 грудня глава МЗС Угорщини Петер Сійярто підтвердив, що Порошенко "був зацікавлений у можливості консультацій" з Орбаном.

Корнієнко 29 грудня стверджував, що Порошенко їхав на кордон, "знаючи, що його не випустять".