ВАКС залишив Насірова під вартою, але знову зменшив розмір застави. Вона вже увосьмеро менша за призначену спочатку

Насірова залишили під вартою до 26 травня
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com (архів)

Вищий антикорупційний суд 28 березня продовжив строк тримання під вартою колишньому голові Державної фіскальної служби України Романові Насірову, якого обвинувачують в отриманні понад 722 млн грн хабаря. Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"28 березня 2024 року колегія суддів ВАКС у ході судового розгляду, розглянувши клопотання прокурора САП і сторони захисту, ухвалила змінити запобіжний захід колишньому голові ДФС України. Суд частково задовольнив вищевказані клопотання й застосував до обвинуваченого запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 26 травня 2024 року", – ідеться в повідомленні.

Водночас суд укотре зменшив Насірову розмір застави як альтернативного запобіжного заходу – із 70 млн грн до 65 млн грн.

У САП нагадали, що на початку судових слухань щодо запобіжного заходу фігуранту в жовтні 2022 року розмір застави становив 523,2 млн грн. За оцінкою видання "Слово і діло", це була найбільша застава із призначених в історії України. Пізніше цей "рекорд" побила застава, призначена бізнесмену Ігореві Коломойському, – 3,891 млрд грн.

За інформацією Центру протидії корупції, захист Насірова просив визначити заставу в розмірі 12 млн грн, і дружина Насірова нібито вже внесла ці кошти на депозитний рахунок ВАКС.

За словами адвокатів, це максимально можлива сума, яку сім'я може внести як заставу.

Крім того, як пише ЦПК, Насіров і його захисники заявляють, що в нього проблеми зі здоров'ям і в СІЗО не можуть забезпечити належний рівень медичної допомоги.

Контекст:

Насірова, який керував ДФС із травня 2015-го до березня 2017 року, заарештували в жовтні 2022 року. Із самого початку йому обрали запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави в розмірі 523,2 млн грн.

Заставу Насірову кілька разів зменшували, у середині лютого 2024-го вона становила 70 млн грн.

За версією слідства, протягом 2015–2016 років тодішній голова ДФС України за пособництва свого радника отримав на свою користь і на користь третіх осіб понад 722 млн грн неправомірної вигоди за дії, пов'язані з відшкодуванням ПДВ у розмірі 3,2 млрд грн юридичним особам, підконтрольним власнику агрохолдингу. У цій справі також фігурує бізнесмен Олег Бахматюк (підприємець перебуває за кордоном, в Україні суд заарештував його заочно). У травні 2023 року справу передали до суду.

Насірова в Україні також обвинувачують у зловживанні владою і службовим становищем, яке призвело до збитків на суму приблизно 2 млрд грн. За даними слідства, на посаді керівника ДФС він ухвалював рішення на користь бізнесмена-втікача Олександра Онищенка, стосовно якого розслідують провадження за підозрою в махінаціях із газом.

Відомства Державна фіскальна служба в Україні вже немає: його розділили на Державну митну службу й Державну податкову службу.