ВАКС засудив скандально відомого харківського суддю до семи років ув'язнення за хабарництво

Суддю засудили до семи років в'язниці з конфіскацією всього майна та позбавленням права обіймати посаду судді строком на три роки
Фото: depositphotos.com
Колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) 10 серпня визнала суддю одного з місцевих судів Харкова винним у хабарництві та засудила його до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це повідомила у Facebook Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

Підсудного визнали винуватим "у висловленні прохання, прийнятті пропозиції та отриманні неправомірної вигоди". Суд визнав доведеною його провину у скоєнні двох злочинів.

За даними слідства, 2015 року цей суддя попросив $3 тис. за ухвалення рішення у цивільній справі. В іншому випадку він попросив і отримав $500 неправомірної вигоди за ухвалення рішення у справі.

"Колегія суддів, зваживши на докази, зібрані в ході досудового слідства, погодилася з доводами прокурора САП і визнала колишнього суддю винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України", – ідеться у повідомленні.

За вироком суду йому призначили покарання у вигляді семи років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що належить йому, та позбавленням права обіймати посаду судді та посади, пов'язані з виконанням функцій представника влади, строком на три роки.

Також до засудженого застосовано спецконфіскацію – суд зобов'язав стягнути $500 (розмір неправомірної вигоди, отриманої суддею).

Вирок ВАКС можуть оскаржити протягом 30 днів із дня його оголошення в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду.

У САП не назвали імені засудженого, але "РБК-Україна" пише, що йдеться про скандально відомого у Харкові суддю Сергія Лазюка.

Видання зазначає, що кримінальне провадження за фактом хабарництва відкрили ще у березні 2015 року. Одну справу розслідувала Генеральна прокуратура, проте складу злочину не виявила та закрила провадження. Іншу справу розслідували НАБУ і САП, які й передали її до суду. Уже у ВАКС справи об'єднали в одну за клопотанням прокурора.

Контекст:

21 січня 2016 року співробітники СБУ і НАБУ спіймали Лазюка на хабарі. За даними спецслужби, він вимагав від позивача $1 тис. за позитивне рішення про примусове виселення іншого громадянина із житла. У СБУ підкреслили, що суддя систематично отримував гроші від місцевих жителів за ухвалення на їхню користь судових рішень.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України ухвалила рішення про тимчасове відсторонення Лазюка від посади.

У березні 2017 року стало відомо, що Лазюк повернувся до виконання обов'язків судді. У 2018 році його усунула від роботи Вища рада правосуддя.

Лазюк відомий у Харкові низкою резонансних судових рішень. Серед них – рішення на користь міськради щодо тарифів на комунальні послуги, визнання законним скандального будівництва будинку №19 на вулиці Данилевського в центрі Харкова, визнання законним рішення міськради про особливий статус російської мови.

У 2008 році Лазюк розглядав адмінпротоколи за статтею "незаконне виготовлення, придбання, зберігання, перевезення та пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин у незначних кількостях без мети збуту" стосовно тодішніх мера Харкова Михайла Добкіна та секретаря міськради Геннадія Кернеса і визнав обох невинуватими.

Також Лазюк у 2010 році присудив 15 діб адміністративного арешту двом учасникам акцій протесту проти будівництва автодороги через парк імені Горького (Amnesty International згодом визнала їх в'язнями совісті), а згодом призначав адміністративне покарання учасникам Євромайдану.