Ващиковський: Польща прийняла понад 1 млн українців, щоб допомогти їм. У ЄС не хочуть цього помічати

Ващиковський: У Польщі мешкає понад 1 млн громадян України – країни, яка переживає російську агресію і складну економічну ситуацію
Фото: EPA

У ЄС не хочуть помічати, що політика Польщі щодо прийому українців запобігла значній міграційній хвилі зі Сходу, заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.

У Євросоюзі не хочуть помічати, що Польща прийняла понад 1 млн українців останніми роками. Про це у статті для газети Rzeczpospolita 7 січня написав міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.

"Унаслідок нашої політики у Польщі мешкає понад 1 млн громадян України – країни, яка переживає російську агресію і складну економічну ситуацію. Ми прийняли їх, щоб допомогти їм у такий спосіб. Члени ЄС не хочуть цього помічати, вони навіть не хочуть визнавати, що наше ставлення запобігло значній міграційній хвилі зі Сходу тоді, коли Європейський союз сильно постраждав від негативних наслідків міграційної кризи", – ідеться в статті.

Він зазначив, що Польща допомагала і допомагатиме постраждалим від конфліктів на Близькому Сході і в Африці на місцях, оскільки це, на думку польського уряду, ефективніше, ніж прийом мігрантів.

Речниця польського уряду Йоанна Копчинська 30 грудня заявила, що Польща тривалий час приймала "біженців з України", де йде війна. За словами Копчинської, створюється враження, що Єврокомісія не помітила цього кроку.

Посольство України в Польщі 31 грудня 2017 року заявило, що протягом 10 місяців 2017 року статусу біженця в Польщі набуло 56 українців, а 175 українцям надали статус особи, яка потребує додаткового захисту. У 2016 році статус біженця надали 32 українцям, а 64 визнано особами, які потребують додаткового захисту.

1 січня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна приймає десятки або сотні тисяч українських біженців, і це допомагає знизити напругу на сході ЄС.

3 січня він сказав, що Польща останнім часом прийняла 1,5 млн українців.

У відповідь міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що протягом двох років тільки 88 українців набули в Польщі статусу біженців, водночас майже 300 тис. громадян України отримали дозволи на роботу, понад 2 млн – польські візи.