"Важливий крок на шляху до ЄС". Посли країн "Великої сімки" вітали ініціативу нардепів щодо поновлення електронного декларування

Посли G7 вітали ініціативу депутатів Верховної Ради щодо відновлення подання декларацій про активи й забезпечення максимальної прозорості
Фото: rada.gov.ua
Посли країн "Великої сімки" (США, Німеччина, Японія, Франція, Канада, Італія та Великобританія, а також Євросоюз) вітали ініціативу нардепів щодо повернення електронного декларування. Про це 27 липня повідомляють у Twitter послів G7.

"Посли G7 вітають ініціативу депутатів Верховної Ради щодо відновлення подання декларацій про активи й забезпечення максимальної прозорості (з обмеженими, пропорційними й чітко визначеними винятками, пов'язаними з воєнним станом)", – ідеться в повідомленні.

Посли країн "Групи семи" зазначили у Twitter, що це "життєво важливий антикорупційний захід для України й важливий крок на шляху до ЄС".

27 липня новий законопроєкт щодо поновлення декларування підтримав парламентський комітет з питань антикорупційної політики, поінформував у Telegram нардеп від "Голосу" Ярослав Юрчишин.

За його словами, комітет Ради підтримав документ про повернення декларування для посадовців і нардепів "без приховування житла, яким користувалися під час війни; без приховування декларацій – вони всі будуть публічними (окрім приватної інформації про декларанта й тих, хто є в її/його декларації); без інших дірок; з тим, що військові не декларуються, поки виконують військовий обов'язок".

"Але є одне але. Це лише перше читання. Тож коли парламент його затвердить найближчими днями, то, як ви думаєте, скільки правок накидають мої колеги? До цього рекорд був понад 4 тис. 5 тис. буде?" – написав Юрчишин.

Підтримати законопроєкт про повернення електронного декларування 26 липня закликав також спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Контекст:

Доступ до публічної частини реєстру декларацій Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) обмежило 24 лютого 2022 року, у день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, для "максимального посилення захисту особистих даних декларантів".

У травні 2022 року НАЗК пояснило, що під час воєнного стану не обов'язково подавати декларації будь-якого виду, а після завершення війни "у посадовців є ще три місяці на подання декларації без порушення вимог строку".

Відновити електронне декларування закликали, зокрема, посли країн "Великої сімки" й посол ЄС. Посли G7 заявляли, що це дасть змогу запобігти корупції та зміцнить довіру громадян до влади.

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія прогнозує, що Верховна Рада України у вересні 2023 року ухвалить законопроєкт про поновлення декларування для посадовців і депутатів.