"Він це зробив на автоматі". Богдан підтвердив, що Зеленський пропонував Стерненку очолити Одеську СБУ

Богдан пояснив причину пропозиції Зеленського: Гострий кадровий голод, коротше
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Колишній глава Офісу президента Андрій Богдан підтвердив, що президент Володимир Зеленський пропонував активісту Сергієві Стерненку очолити одеське управління Служби безпеки. Про це він написав у коментарі у Facebook до поста журналіста Дениса Рафальського.

"Було таке. Але, я думаю, він це зробив на автоматі, якраз тоді формували список депутатів, правоохоронців та уряду. Гострий кадровий голод, коротше", – написав Богдан.

Скріншот: Денис Рафальский / Facebook

Контекст:

Про те, що Зеленський пропонував Стерненку посаду в Одеській СБУ, повідомила в лютому "Українська правда" з посиланням на джерело в оточенні Зеленського. Інформацію підтвердив адвокат Стерненка Масі Найєм – він був на цій зустрічі в червні 2019 року в Офісі президента. За словами Найєма, також були голова СБУ Іван Баканов, тодішній глава ОП Андрій Богдан і ще кілька людей.

Прессекретарка президента Юлія Мендель заявляла, що Зеленський не пропонував Стерненку жодних посад, "оскільки такі пропозиції не є частиною моделі соціальних ліфтів, які президент вважає найкращою моделлю відбору професіоналів на посади".

Сам Стерненко підтвердив 21 квітня, що отримував пропозицію від президента. Він зазначив, що Зеленський доручив Баканову поговорити з ним про роботу, але далі цього ситуація не пішла. Водночас Стерненко сказав, що не хоче працювати в СБУ.

Протягом першого півріччя 2018 року на Стерненка тричі нападали. 7 лютого активіста побили в Одесі. 1 травня в нього стріляли. Невідомий вистрілив активісту в потилицю з пістолета гумовою кулею, але його затримав сам же Стерненко. Затриманим виявився 39-річний уродженець Казахстану Абзал Баймукашев. Зараз він перебуває в СІЗО.

Радник глави Головного управління Нацполіції в Одеській області Руслан Форостяк заявляв, що попередня кваліфікація другого нападу на Стерненка – хуліганство з використанням травматичної зброї. Пізніше стало відомо, що поліція розслідує напад за статтею про умисне вбивство.

19 квітня 2021 року Стерненко повідомив, що справу про події 1 травня закрили.

24 травня 2018 року унаслідок третього нападу активіст дістав пошкодження руки та забій голови. Водночас він завдав одному з нападників смертельного удару ножем у живіт. Другий нападник тоді втік, повідомляв Стерненко. Спочатку Стерненко заявив, що ніж належить йому, а потім – що відібрав ніж у нападників. Тодішній глава одеської поліції Дмитро Головін заявив, що Стерненко оборонявся власним ножем. На його думку, чоловіки, які напали на активіста, не збиралися його вбивати, а хотіли налякати.

У середині травня 2020 року слідство визнало Стерненка потерпілим у справі про напад на нього, але 11 червня СБУ оголосила Стерненка про підозру в умисному вбивстві. У спецслужбі стверджують, що активіст гнався за нападником, тому його дії не можуть кваліфікувати як самооборону. Судові слухання у цій справі ще не закінчили.

Окрім того, Стерненка 23 лютого 2021 року визнали винним у справі про викрадення ексдепутата Комінтернівської райради Одеської області Сергія Щербича. Його засудили до семи років і трьох місяців в'язниці з арештом половини всього майна. Такий же строк дістав і інший фігурант справи, Руслан Демчук. Обох заарештували в залі суду. Справу, у якій фігурує Стерненко, розслідували з 2015 року. Стерненко заперечує причетність до інциденту. 9 квітня Стерненка на час розгляду апеляції випустили із СІЗО під домашній арешт.