Волкер назвав імовірним надання Україні більшої кількості американської зброї

За словами Волкера, Україна проявила інтерес до запиту на більшу кількість протитанкових систем
Фото: rada.gov.ua

Спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер зазначив, що зброя необхідна Україні для підвищення обороноздатності для протидії подальшій агресії Росії.

Імовірні нові постачання американського озброєння Україні. Про це 18 травня під час брифінгу в Брюсселі заявив спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер, інформує УНН.

Агентство зазначає, що йдеться, зокрема, про протитанкові системи, які вже постачались в Україну.

"Україна виявила інтерес до запиту більшої їх кількості, що є ймовірним. Ми також повинні розглянути такі речі, як повітряний захист і захист кордонів, протиснайперська система – це те, що США вже надали; що б це не було, якщо це обґрунтовано і необхідно Україні, щоб мати сучасну обороноздатність і попередити подальшу агресію Росії", – заявив Волкер.

"Європейська правда" повідомляє, що Волкер говорив про противотанкові ракетні комплекси Javelin.

Україна з початку військової агресії Росії навесні 2014 року вела переговори зі США про постачання летальної зброї. До весни 2018 року Вашингтон постачав у Київ тільки нелетальну допомогу (зокрема броньовані автомобілі Humvee, безпілотники RQ-11B Raven і контрбатарейні радари) та брав участь у підготовці українських військових.

1 березня 2018 року Державний департамент США ухвалив рішення про продаж Україні Javelin. 30 квітня в американському відомстві заявили, що протитанкові ракетні комплекси вже доправили в Україну. 22 травня в Україні вперше випробували Javelin. Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Турчинов повідомляв, що зброя успішно вразила всі цілі.

У лютому 2019 року президент України Петро Порошенко заявив, що після постачання в Україну Javelin проросійські бойовики на 50% скоротили використання танків.