"Вони перемогли Гітлера, Наполеона". Трамп сказав Зеленському про потребу завершити війну проти "воєнної машини"

20 липня Трамп зідзвонився із Зеленським
Фото: EPA, president.gov.ua

Кандидат у президенти США Дональд Трамп повідомив в інтерв'ю Fox News, що під час телефонної розмови 20 липня сказав президенту України Володимирові Зеленському, що війну проти країни-агресора РФ треба завершити.

"Мені зателефонував президент Зеленський, ми добре поговорили. Я сказав, що ми маємо завершити цю війну. Це воєнна машина, ви маєте справу з воєнною машиною. Це те, що вони роблять, – вони ведуть війни. Вони перемогли [лідера нацистської Німеччини Адольфа] Гітлера, вони перемогли [французького імператора] Наполеона", – наголосив Трамп.

Він додав, що "весняний наступ так і не відбувся", а "в росіян мільйони мін і тисячі армійських танків".

"Я сказав, що ми маємо закінчити цю війну", – повторив Трамп.

Політик зазначив, що багато російських окупантів було вбито, але й багато українців загинули на війні.

На думку Трампа, чинний президент США Джо Байден не мав допустити цього.

Контекст:

Трамп обіймав посаду президента США із 2017-го до 2021-го. Республіканська партія висунула його кандидатом на президентських виборах 2024 року, які відбудуться 5 листопада 2024 року.

20 липня Трамп зідзвонився із Зеленським – уперше після того, як американський політик покинув Білий дім.

Трамп, коментуючи "дуже гарну" розмову із Зеленським, заявив, що "принесе мир у світі й покладе край війні, яка забрала так багато життів і зруйнувала незліченну кількість невинних сімей". За словами американського політика, "обидві сторони зможуть зібратися разом і домовитися про угоду", котра "покладе край насильству і прокладе шлях до процвітання". Зеленський розповів, що вони домовилися з Трампом обговорити під час особистої зустрічі, які кроки можуть зробити мир чесним і справді тривалим.