"Закликаємо Росію негайно припинити розпалювати конфлікт". Вісім західноєвропейських країн підтримали Україну перед засіданням Радбезу ООН

Дипломати з Європи підготували заяву на підтримку України
Фото: Belgium UN New York / Twitter

П'ятеро членів Ради Безпеки ООН від Європи та ще три держави виступили зі спільною заявою про підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України.

Вісім європейських країн висловили підтримку Україні й засудили російську агресію на Донбасі перед початком засідання Ради Безпеки ООН 12 лютого. Заяву, текст якої наводить бельгійська місія в ООН, зачитав пресі заступник глави делегації Великобританії Джонатан Аллен.

Документ підписали від імені членів Радбезу ООН – Франції, Німеччини, Польщі, Бельгії та Великобританії, також до нього приєдналися Італія, Нідерланди та Швеція.

"Повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах", – ідеться в заяві.

Дипломати вимагали відновити повний доступ усіх міжнародних гуманітарних організацій у райони, контрольовані неурядовими формуваннями.

"Закликаємо Росію негайно припинити розпалювати конфлікт, надаючи фінансову та військову підтримку озброєним угрупованням. Нас глибоко турбує інформація про присутність російської військової техніки й особового складу в районах, які наразі не під контролем уряду України. Ми рішуче засуджуємо загрози, що зберігаються, та обмеження для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які є переважно в районах, не підконтрольних українському уряду", – сказав британський представник.

Конфлікт вплинув на українську демократію й економіку, зазначили підписанти.

"Ми закликаємо український уряд продовжити реформи, а ми будемо й надалі підтримувати ці зусилля двосторонніми контактами, через ЄС та інші міжнародні інституції", – заявили дипломати восьми держав.

Засідання Радбезу ООН 12 лютого було скликано з ініціативи РФ із нагоди четвертої річниці укладення Мінських угод.