На засіданні Радбезу ООН Росія повідомила, що Медведчук виставив свою кандидатуру на вибори президента України

Медведчук (праворуч) є кумом Путіна
Фото: ЕРА

За словами постійного представника РФ в ООН Василя Небензі, в Україні главу політради партії "За життя" Віктора Медведчука переслідують за його пропозицію, яка відповідає Мінським угодам. Небензя назвав Медведчука кандидатом у президенти України, але це не відповідає дійсності.

12 лютого на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому виконанню Мінських угод, постійний представник РФ в ООН Василь Небензя заявив, що глава політради партії "За життя" Віктор Медведчук виставив свою кандидатуру на виборах президента України. Текст виступу Небензі опублікував сайт представництва РФ в ООН.

"5 лютого Генпрокуратура України оголосила про початок кримінального переслідування одного з лідерів української опозиції Віктора Медведчука, який висунув свою кандидатуру на президентських виборах, що відбудуться 31 березня", – сказав російський дипломат.

Кримінальне провадження стосовно Медведчука Небензя пов'язує з намаганням виконати Мінські домовленості, що "на Україні сьогодні прирівнюють до державної зради і карають кримінальним переслідуванням".

Медведчук є кумом президента РФ Володимира Путіна.

5 лютого 2019 року у ГПУ повідомили про відкриття кримінального провадження проти Медведчука через імовірну державну зраду і сепаратизм. Провадження відкрито за зверненням нардепа від "Народного фронту" Андрія Тетерука. У ГПУ наголосили, що заклики Медведчука створити "автономний регіон Донбас" допомагають Росії у проведенні підривної діяльності проти України.

Сам Медведчук заявив, що нормально реагує на відкриття справи Генпрокуратурою.

Інформація Небензі про балотування Медведчука у президенти не відповідає дійсності. Серед 44 кандидатів, зареєстрованих Центральною виборчою комісією, Медведчука немає. Партію "Опозиційна платформа  За життя" на виборах представляє Юрій Бойко (його зареєстровано як самовисуванця).