Заступник директора НАБУ вимагає відведення голови дисциплінарної комісії бюро

Управління внутрішнього контролю НАБУ розслідує витік даних у справі про "Велике будівництво"
Фото: nabu.gov.ua

Перший заступник директора НАБУ Гізо Углава вимагає від дисциплінарної комісії НАБУ відвести голову комісії Віктора Прудковських через те, що він своєю реакцією на повідомлення Ради громадського контролю НАБУ продемонстрував упередженість у його справі. Про це Углава 19 серпня повідомив у Facebook.

"Віктор Прудковських, голова дисциплінарної комісії НАБУ, є упередженим, а тому має бути відведений! Сьогодні відповідну заяву про його відвід подано до дисциплінарної комісії НАБУ. Рада громадського контролю при НАБУ (РГК) у червні цього року на підставі розповсюджуваних зацікавленими особами чуток безапеляційно заявила, що я причетний до розголошення інформації і мене потрібно звільнити з НАБУ. Висновки були зроблені "без суду й слідства", – написав Углава.

Він додав, що Прудковських – член Ради громадського контролю при НАБУ попереднього й нинішнього скликань та один із членів дисциплінарної комісії НАБУ, підтримав цей "безпідставний, бездоказовий висновок", що зрозуміло з його реакції на публікацію у Facebook.

"Тобто особа, яку призначено головою дисциплінарної комісії, має заздалегідь сформовану думку стосовно результатів розгляду службового розслідування ще до того, як його матеріали розглянуто дисциплінарною комісією НАБУ. Варто зазначити, що я майже два роки працював із Віктором Прудковських у дисциплінарній комісії і був свідком того, як він завжди ретельно дотримувався процедур і принципів справедливості. Саме тому я щиро сподіваюся, що він розуміє важливість неупередженості в цьому процесі", – підкреслив перший заступник директора НАБУ.

Углава зазначив, що наполягає на відведенні Прудковських задля уникнення можливості маніпулювання під час ухвалення рішення всією комісією.

Контекст:

Першого заступника директора Національного антикорупційного бюро України Гізо Углаву 24 травня тимчасово усунули від виконання обов'язків через обвинувачення в імовірному витоку інформації.

САП повідомляла, що здійснює процесуальне керівництво в розслідуванні управління внутрішнього контролю НАБУ. Слідство розпочато за ст. 364 і ст. 387 Кримінального кодексу України про ймовірне вчинення кримінальних правопорушень працівниками бюро. Також заявили, що провадження розпочали після службової записки викривача – співробітника НАБУ.

Ідеться про витік даних у справі про "Велике будівництво" й ролі в ньому підприємця Юрія Голика. Як писало видання ZN.UA, із файлів у смартфоні Голика вдалося встановити, що співробітник НАБУ ділився з ним інформацією про розслідування справи щодо будівництва доріг у Дніпропетровській області.

"З контексту листування ясно, що це людина, яка володіє повною інформацією про всі справи, курувала всі підрозділи, і в неї треба було брати дозвіл на проведення дій і отримання ресурсів для розслідування", – стверджувало джерело ZN.UA у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

6 червня журналіст-розслідувач Денис Бігус випустив на своєму YouTube-каналі Bihus.info матеріал, у якому заявив, що отримав у своє розпорядження частину фотографій із кешу телефона Голика. Бігус висловив сумніви, що джерелом витоку є Углава, зіставивши звичайну переписку Углави з іншими людьми.