Зеленський: Беленюк – один із найдостойніших синів України, а на випадки ксенофобії та расизму поліція має жорстко реагувати

Зеленський: Будь-які прояви расизму або ксенофобії в Україні неприпустимі!
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський назвав українського нардепа від "Слуги народу" та спортсмена Жана Беленюка, який виборов золоту медаль на Олімпіаді в Токіо, "одним із найдостойніших синів України".

"Український гімн прозвучав на Олімпіаді 2020 у Токіо саме завдяки Жану Беленюку! Він – один із найдостойніших синів України, ним пишається наш народ! А будь-які прояви расизму чи ксенофобії в Україні неприпустимі! Поліція має жорстко реагувати на такі випадки та припиняти їх", – заявив глава держави у Twitter 13 серпня.

Так він відреагував на інцидент, який стався 13 серпня.  повідомив, що невідомі в Києві намагалися спровокувати його на конфлікт, викрикуючи образи.

"Зі мною все нормально, але: 1) мені цікаво, чи українець я для своєї держави, які критерії патріотизму існують у ній? 2) Наскільки олімпійський чемпіон може себе безпечно почувати на своїй батьківщині й у рідному місті?! 3) І чи нормально в європейській державі чути образливі речі людям, які кладуть життя на її прославляння?!" – заявив чемпіон Олімпіади в Токіо після інциденту.

Поліція за фактом інциденту почала розслідування.

Контекст:

Беленюк повідомив сьогодні, що невідомі в Києві намагалися спровокувати його на конфлікт, викрикуючи образи.

Спортсмен – срібний призер Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро 2016 року, чемпіон світу (2015) і Європи 2016-го та 2019 років. У червні 2019 року він став чемпіоном Європейських ігор у ваговій категорії до 87 кг. У січні 2021 року здобув золоту медаль на турнірі серії Гран-прі в Загребі (Хорватія).

4 серпня Беленюк став чемпіоном Олімпіади в Токіо. Це була єдина золота нагорода національної збірної України на цих Олімпійських іграх.