Зеленський не може зрозуміти, як Трамп планує завершити війну РФ проти України за кілька днів

Трамп (на фото) сказав, що "дуже підтримуватиме" Україну, зазначив Зеленський
Фото: EPA

Глава Української держави Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю CNN, що поки не розуміє, у чому полягає план кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа завершити війну РФ проти України за кілька днів. Відеозапис опублікували 15 вересня на YouTube-каналі "Зе!Президент".

"Станом на сьогодні я не можу цього зрозуміти, тому що не знаю деталей, що він має на увазі і що це означає. Моя позиція: виборчий період і виборчі меседжі – це виборчі меседжі. Іноді вони не зовсім чесні", – сказав Зеленський.

Президент згадав свою останню розмову з Трампом, у якій, за словами Зеленського, американський політик сказав, що "дуже підтримуватиме" Україну.

"Він нас дуже підтримуватиме, він розуміє, як складно виживати під час війни. І він зробить усе, щоб зміцнити Україну, – розповів Зеленський. – Це чудово, що це звучить саме так, тому я хочу поділитися цим планом [перемоги], щоб почути його реакцію".

Контекст:

Трамп обіймав посаду президента США з 2017-го до 2021 року і бере участь у виборах 2024 року.

Під час передвиборчої кампанії він неодноразово робив заяви щодо України. Зокрема говорив, що може закінчити розв'язану Росією війну протягом доби, висловлював думку, що Україні, ймовірно, для цього "доведеться віддати частину території", зазначав, що міг би домовитися з Росією й запобігти війні ціною окупації частини України.

За даними The Washington Post, Трамп приватно заявляв, що може покласти край війні, якщо тиснутиме на Київ, щоб він поступився частиною території. Радник передвиборчого штабу Трампа Джейсон Міллер назвав цю публікацію "фейковою новиною" і заявив, що Трамп не обере будь-якого мирного плану, поки не вступить на посаду.

Зеленський зазначав в опублікованому 19 липня інтерв'ю, що ідея Трампа щодо швидкого зупинення війни подобається всім, але "зважаючи якою ціною і хто платитиме".

Зеленський і Трамп 20 липня вперше поговорили телефоном після того, як експрезидент США покинув Білий дім.