Зеленський обговорив із фон дер Ляєн виконання Україною рекомендацій для переговорів щодо вступу в ЄС

Зеленський і фон дер Ляєн говорили про прогрес України у виконанні рекомендацій Єврокомісії
Фото: ЕРА
Президент України Володимир Зеленський провів розмову із главою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Про це він повідомив у Telegram.

За словами Зеленського, під час бесіди він і глава Єврокомісії зас

удили сьогоднішню масовану ракетну атаку РФ, привітали новий пакет санкцій ЄС проти Росії і домовилися про подальший санкційний тиск на РФ.

"Докладно обговорили прогрес України у виконанні рекомендацій Європейської комісії щодо початку переговорів щодо вступу України в ЄС уже цього року", – додав він. 

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні й Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні та Молдові статус кандидата.

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив в інтерв'ю, опублікованому 2 січня 2023 року, що Євросоюз ще не готовий до ухвалення рішення щодо початку переговорів про членство України в альянсі.

Водночас у Єврокомісії вказали на "надзвичайно великий" прогрес України у виконанні рекомендацій ЄС для її євроінтеграції, зазначили в Офісі президента.

У 2023 році Україна прагне розпочати переговори про членство в ЄС, заявляв прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 3 січня. 2 лютого він зазначив, що Україна до кінця року хоче бути готовою до переговорів, а до кінця 2024-го – до членства в ЄС.

За словами Зеленського, Україна виконала 72% Угоди про асоціацію з ЄС.