Зеленський обговорив із Бербок пошук для України комплексів ППО, зокрема Patriot

Зеленський прийняв Бербок у Києві, говорили, зокрема, про військову допомогу Україні
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з міністеркою закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Анналеною Бербок, повідомляє 21 травня пресслужба Офісу президента.

"Під час зустрічі обговорили спільну ініціативу міністрів закордонних справ і оборони Німеччини з пошуку додаткових систем Patriot та інших систем ППО для нашої країни. Також ішлося, що українське небо вже невдовзі можуть захищати додаткові зенітні ракетні комплекси з ФРН", – зазначають у повідомленні.

Глава Української держави докладно поінформував Бербок про ситуацію на передовій і першочергові оборонні потреби України, додали в Офісі президента.

"Ми дуже вдячні за військову підтримку, фінансову допомогу. Розраховуємо на ваше подальше сприяння. Наші країни мають дуже хороші відносини. Ми вдячні німецькому суспільству за підтримку України, за прихисток для наших людей", – наголосив Зеленський.

Президент звернув увагу на підтримку української формули миру з боку Німеччини, а також підтвердження федеральним канцлером Олафом Шольцом особистої участі в інавгураційному саміті миру 15–16 червня у Швейцарії.

Також під час зустрічі Зеленський і Бербок обговорили рух України до членства в ЄС та організацію Міжнародної конференції з відновлення України (URC 2024), яка відбудеться в червні в Берліні, скоординували кроки щодо її наповнення конкретними проєктами.

В Офісі президента України зазначили, що це вже сьомий візит Бербок в Україну від початку повномасштабного російського вторгнення.

Контекст:

Україна почала отримувати Patriot від партнерів у 2023 році. Цей комплекс, зокрема, здатний збивати ракети "Кинджал", які в Росії називають гіперзвуковими. Офіційно про передання Україні комплексів Patriot повідомили США (один комплекс) і Німеччина (два). Нідерланди передали Україні компоненти до цього ЗРК.

У квітні 2024 року Німеччина оголосила, що негайно передасть Україні ще один комплекс Patriot. 3 травня видання The New York Times із посиланням на начальника відділення наземної ППО і ПРО у штабі ВПС Німеччини Яна-Генріка Сугордта повідомило, що обіцяний Німеччиною у квітні зенітний ракетний комплекс Patriot може прибути в Україну не раніше ніж наприкінці червня.

За даними уряду ФРН, у 2022 році Німеччина надала Україні озброєнь на суму приблизно €2 млрд, у 2023-му – на €5,4 млрд. У 2024 році Німеччина планує збільшити військову допомогу Україні до €8 млрд, повідомляло агентство Bloomberg із посиланням на джерела.