Зеленський обурився через кількість бронювань від мобілізації, Кабмін зупинив цю процедуру – ЗМІ

Уряд планує проаналізувати рішення щодо бронювання, пишуть ЗМІ
Фото: Кабінет Міністрів України / Facebook

На нараді в Кабінеті Міністрів України президент Володимир Зеленський обурився через кількість громадян, заброньованих від мобілізації. Про це 9 жовтня повідомила "Економічна правда" з посиланням на власні джерела.

Співрозмовники видання кажуть, що "президент був на нараді, обурювався, що забронювали 1,5 млн".

Зважаючи на реакцію Зеленського, Кабінет Міністрів ухвалив рішення зупинити до 15 листопада дію деяких положень щодо бронювання, видання пише про визначення критично важливих підприємств для цього.

За даними "Економічної правди", до 15 листопада планують провести аудит рішень про визначення таких підприємств і організацій, Міністерство економіки має проаналізувати отримані результати й до 20 листопада поінформувати уряд.

Мінекономіки й Міністерству оборони доручили підготувати і презентувати уряду "проєкт, у якому, зокрема, передбачено розробку рішення щодо перевірки обґрунтованості бронювання військовозобов'язаних і можливого скасування відстрочки від призову в разі виявлення необґрунтованих випадків".

Також органам влади рекомендували "утриматися від прийняття рішень" щодо бронювання до "врегулювання цього питання".

Раніше видання The Page опублікувало текст проєкту документа Кабміну, "Економічній правді" підтвердили його достовірність і ухвалення.

Контекст:

У березні 2024 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Кабмін напрацьовує "більш справедливий" підхід до бронювання військовозобов'язаних з урахуванням рівня заробітної плати, податкового навантаження і впливу на економіку.

Розроблення "справедливого механізму" бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, анонсував і Зеленський.

На початку червня Кабмін схвалив бронювання від мобілізації через "Дію".