Представники промисловості закликали уряд розробити новий механізм бронювання

Промислова компанія може забронювати лише до 50% працівників
Фото: depositphotos.com

Бізнес-асоціації закликають уряд України розробити і схвалити доцільний механізм економічного бронювання на тлі мобілізації працівників. Про це говорили під час обговорення питання економічного бронювання на форумі "Економічної правди" "Український експорт: вікно відчиняється?" в Києві.

"ТЦК йде не шукати тих, хто ухиляється, а приходить на робоче підприємство, стоїть на прохідній і за пів дня виконує норму за два-три місяці", – зазначив президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

Притому, що всі підприємства об'єднання визнали критично важливими для економіки, на них уже мобілізували в середньому 20% працівників. Наприклад, на заводі "АрселорМіттал" у Кривому Розі вже мобілізовано 3,5 тис. робітників, на підприємствах "Метінвесту" – приблизно 10 тис. робітників, повідомив Каленков.

"Наші підприємства створюють багато робочих місць в інших галузях та інших регіонах присутності. Одне робоче місце в нашій галузі створює вісім в інших галузях", – зазначив він.

За словами першого заступника генерального директора "Інтерпайп" Дениса Морозова, промислова компанія може забронювати лише до 50% працівників, що ускладнює роботу. Тому підприємці закликали уряд розробити таку модель бронювання, яка б ураховувала економічний складник бізнесу, бо він у всіх різний, а не рівень заробітної плати. Також уряд має дозволити бронювати 100% персоналу підприємствам, які офіційно занесено до переліку територій активних бойових дій і визнано критичними для економіки країни, вважає Морозов.

"Для промислових підприємств у містах, які розташовані в зонах бойових дій, має працювати інша логіка щодо процедури бронювання співробітників. Має бути можливість забронювати не 50% колективу, як дозволено зараз, а повністю весь штат", – цитує його портал UAprom.

Контекст:

У березні 2024 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін напрацьовує "більш справедливий" підхід до бронювання військовозобов'язаних з урахуванням рівня заробітної плати, податкового навантаження і впливу на економіку. Розроблення "справедливого механізму" бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, анонсував і президент Володимир Зеленський.

За даними "Української правди", Офіс президента України та ініціативна група у Верховній Раді по-різному бачать критерії для економічного бронювання від мобілізації: одні хочуть, щоб це були податки із зарплати в розмірі не менше ніж 30–35 тис. грн, інші – 20 тис. грн доплати за працівника щомісяця. Лідер фракції "Слуга народу" в парламенті Давид Арахамія у травні підтвердив, що влада дійсно розглядає ці дві моделі економічного бронювання.

У червні у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11331 авторства депутатів від "Слуги народу", який передбачає концепцію економічного бронювання військовозобов'язаних від мобілізації. Згідно з ним, за кожного заброньованого працівника підприємство має сплачувати підвищений військовий збір у розмірі 20 тис. грн на місяць.

Міністерство економіки України розглядає кілька варіантів економічного бронювання, заявив представник відомства на засіданні комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики 29 серпня. Неназваний представник Мінекономіки повідомів "Економічній правді", що економічне бронювання може запрацювати вже в жовтні або листопаді, але для цього потрібен певний перехідний період.