Зеленський підписав закон, який узгоджує Кримінальний кодекс України з Римським статутом

Зеленський підписав закон, який оновлює кримінальне законодавство України й узгоджує його з Римським статутом
Фото: president.gov.ua

Президент України підписав закон №4012-IX про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Це вказано в картці відповідного законопроєкту №11484, оприлюдненій на сайті Верховної Ради. 

У пояснювальній записці йдеться про те, що досі в українському Кримінальному кодексі не було передбачено кримінальної відповідальності за злочини проти людяності й за воєнні злочини. В умовах війни узгодження ККУ з нормами Римського статуту надзвичайно важливе, зазначив у пояснювальній записці до проєкту тодішній міністр юстиції Денис Малюська.

Згідно з його аргументами, цей закон оновить і усуне прогалини в українському законодавстві, яке системно не узгоджувалося із сучасним міжнародним правом. 

У підписаному законі, зокрема, виклали статтю ККУ про геноцид відповідно до Римського статуту (максимальне покарання за цією статтею – довічне позбавлення волі).

Також Кримінальний кодекс доповнили статтею про злочини проти людяності, а відповідальність за статтею про злочин агресії посилили до довічного ув'язнення. 

Контекст:

Міжнародний кримінальний суд, котрий базується в Гаазі (Нідерланди), діє на підставі Римського статуту, який ухвалили 1998 року, він набув чинності з 2002 року. Він розглядає злочини проти людяності, випадки геноциду й воєнні злочини. Водночас юрисдикція суду поширюється лише на держави, які ратифікували Римський статут.

Україна підписала Римський статут ще 2000 року, а 2015 року повідомила МКС про визнання його юрисдикції щодо злочинів проти людяності й воєнних злочинів, скоєних із моменту початку агресії РФ. 

Законопроєкти про ратифікацію Римського статуту і про узгодження українського законодавства з нормами Римського статуту і Зеленський вніс до Верховної Ради 15 серпня.

Першу ініціативу парламент підтримав того ж місяця, 24 серпня президент підписав закон про ратифікацію Римського статуту МКС. Законопроєкт про зміни до кримінального законодавства в першому читанні нардепи розглянули 17 вересня, у другому – 9 жовтня.