Зеленський підписав закон про добір суддів КСУ. Венеціанська комісія радила його поправити

Президент підписав закон щодо створення конкурсної комісії з добору суддів КСУ
Фото: Конституційний Суд України - офіційна сторінка / Facebook

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про добір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду на конкурсній основі. Про це йдеться у картці законопроєкту №7662 на сайті парламенту.

Закон, проголосований Радою 13 грудня, пропонує залучити до проведення конкурсу новий спеціальний орган – дорадчу групу експертів.

До складу цієї групи має входити шестеро людей: за пропозиціями президента, Верховної Ради, з'їзду суддів України, Європейської комісії "За демократію через право", а також міжнародних та іноземних організацій.

Венеціанська комісія 20 грудня опублікувала висновок щодо цього закону. У ньому вона заявила, що до дорадчої групи експертів необхідно додати ще одного, сьомого члена з-поміж міжнародних експертів. Він має нівелювати політичний вплив на комісію.

Також у висновках ідеться, що рішення консультативної групи експертів мають бути обов'язковими. За жодних обставин кандидат, який пройшов перевірку з негативним результатом, не може стати суддею КСУ.

Контекст:

КСУ складається із 18 суддів – по шість призначають президент, Верховна Рада і з'їзд суддів. До звільнення трьох суддів 7 грудня КСУ складався з 16 осіб, тепер у ньому залишилося лише 13 за 12 необхідних для кворуму.

Окрім того, зараз у КСУ немає голови. Попереднього голову суду Олександра Тупицького Зеленський усунув у березні 2021 року, оскільки він фігурує у справі про підкуп свідка і введення в оману суду. А 15 травня 2022 року в Тупицького закінчився офіційний строк повноважень судді КСУ. Кілька разів КСУ безуспішно намагався обрати голову.