Зеленський підписав закон, який дозволяє військовослужбовцям відпустки під час воєнного стану

Зеленський підписав закон за два тижні після підписання його спікером Ради
Фото: Офіс Президента України / Facebook
Президент України Володимир Зеленський підписав 20 грудня закон України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей", у якому передбачено надання військовослужбовцям відпусток під час воєнного стану. Про це повідомляє сайт Верховної Ради.

Закон ухвалили 1 грудня, за нього проголосувало 269 народних депутатів України.

Спікер Ради Руслан Стефанчук підписав документ 6 грудня.

Підписаний Зеленським закон передбачає, що в період дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надавати частину щорічної основної відпустки, а також відпустку через сімейні обставини й інші поважні причини зі збереженням зарплатні.

Кожну із зазначених відпусток можуть надати тривалістю не більше ніж 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки й назад, але не більше ніж дві доби в один кінець.

Частину щорічної основної відпустки можуть надати один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше ніж 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Контекст:

Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію вранці 24 лютого, після початку вторгнення російських військ в Україну. Рада продовжувала воєнний стан уже п'ять разів.

16 листопада парламент продовжив воєнний стан до 19 лютого 2023 року.