Зеленський привітав Сунака зі вступом на посаду прем’єра Великобританії. Він обіцяв здійснити свій перший візит до Києва

У липні Сунак обіцяв подвоїти зусилля і зміцнити політику всілякої підтримки України Великобританією
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський привітав Ріші Сунака зі вступом на посаду прем'єр-міністра Великобританії.

Відповідний пост Зеленський написав у Twitter 25 жовтня.

"Вітаю Ріші Сунака зі вступом на посаду прем'єр-міністра Великобританії! Бажаю успішно подолати всі виклики, що сьогодні постали перед британським суспільством і світом, – наголосив президент. – Готовий разом і надалі зміцнювати українсько-британське стратегічне партнерство!"

Улітку, під час літньої кампанії, Сунак пообіцяв, що його першим закордонним візитом як прем'єр-міністра буде поїздка до Києва, пише The Sun.

"Якщо я стану прем'єр-міністром, я подвою наші зусилля і зміцню нашу політику всілякої підтримки України", – зазначив Сунак у Twitter 18 липня.

Контекст:

З липня 2019 року до вересня 2022-го пост прем'єра Великобританії обіймав Борис Джонсон. Він оголосив про відставку на тлі низки скандалів.

Тодішня глава МЗС Ліз Трасс перемогла на виборах лідера Консервативної партії, які проводили у липні – вересні (Сунак посів друге місце). 6 вересня Трасс офіційно розпочала виконання обов'язків прем'єр-міністра Великобританії. 20 жовтня вона подала у відставку після провалу спроби провести реформу щодо зниження податків.

Про те, що Сунак стане главою кабміну, стало відомо після того, як лідерка британської Палати громад Пенні Мордонт вийшла з перегонів за посаду прем'єра – вона не змогла здобути підтримку 100 консерваторів.

Перед цим 23 жовтня свою кандидатуру з участі у перегонах зняв Джонсон. Він, за повідомленнями ЗМІ, мав необхідні 100 голосів консерваторів, але відмовився від балотування, оскільки вирішив, що "це було б просто неправильно" – намагатися стати прем'єром, не маючи єдності у парламенті.