Зеленський про першу зустріч із Фіцо: Багато всього сказав. Він має підтримувати нас

Зеленський (на фото) зазначив, що на зустрічі у Брюсселі "багато всього сказав" Фіцо
Фото: consilium.europa.eu

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що у Брюсселі на полях саміту ЄС уперше поспілкувався із прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. Про це глава держави сказав 17 жовтня на спільній пресконференції у Брюсселі з генсеком НАТО Марком Рютте, її транслювало "Суспільне" в YouTube.

Зеленського попросили прокоментувати слова Фіцо про те, що запрошення України в НАТО "не буде безплатним", і запитали, чи спілкувався він із делегацією Словаччини.

Президент підтвердив розмову з Фіцо, але зазначив, що вона не була публічною. Зеленський додав, що задоволений тим, що на рівні керівників урядів між Україною і Словаччиною – "налагоджений зв'язок".

"Я сьогодні пану Фіцо багато всього сказав. Думаю, нам треба підтримувати відносини між нашими країнами, це найважливіше. Його країна зараз, слава богу, не у війні, і я бажаю його народу миру, щоб вони ніколи не дізналися, хто такий [нелегітимний російський президент Володимир] Путін насправді й що він може принести в ту чи іншу країну, – сказав Зеленський. – Зараз, схоже, пан Фіцо цього не відчуває. Це добре для його народу, що так щастить. Але він мав би підтримувати нас. Путін ніколи не зупиниться, якщо ми його не зупинимо".

Контекст:

Фіцо, якого призначили на посаду прем'єра 25 жовтня 2023 року, заявляв, що у країни є "серйозніші проблеми, ніж питання України", і обіцяв, що його партія зробить усе можливе, щоб сприяти мирним переговорам, виступав "за нульову" військову допомогу Україні й проти нових антиросійських санкцій ЄС.

Новий уряд Словаччини вирішив припинити передавання військової допомоги Україні зі своїх складів. Водночас, за словами Фіцо, Словаччина готова надавати гуманітарну, цивільну допомогу Україні.

За останній рік Фіцо неодноразово робив антиукраїнські заяви, зокрема стверджував, що війна Росії проти України почалася 2014 року нібито з "розгулу українських неонацистів", а також обіцяв блокувати вступ України в НАТО, поки буде прем'єром.

Фіцо неодноразово говорив, що Україна має погодитися на "компроміс" із країною-агресором РФ щодо окупованих територій, оскільки РФ "ніколи не піде" з Криму й частини Донбасу. В українському МЗС йому відповідали, що "не може бути компромісу щодо територіальної цілісності – ні України, ні Словаччини, ні будь-якої іншої країни".

Фіцо також обіцяв відновити "нормальні відносини" з Москвою, якщо чинний уряд Словаччини залишиться при владі після закінчення російської агресії проти України.