Зеленський про результати візиту у США: Ми отримали повну підтримку стратегії наближення миру

Зеленський: Потрібна єдність світу, щоб зупинити Росію
Фото: president.gov.ua

За час візиту президента України Володимира Зеленського до США було реалізовано багато завдань, український план перемоги незабаром обговорять із союзниками в Німеччині у форматі "Рамштайн". Про це Зеленський розповів у вечірньому зверненні 28 вересня, яке він опублікував у Facebook.

"Жовтень – час рішень", – підкреслив президент.

За його словами, зараз триває процес продовження комплексу безпекових угод, зокрема, декларація G7+ щодо відбудови України. "Чіткий сигнал, що разом із союзниками відновимо нормальне життя після війни. Більш ніж 30 країн уже з Україною в цьому. Будуть і двосторонні домовленості – будемо збільшувати кількість країн", – зазначив Зеленський.

Він подякував президенту США Джо Байдену за найбільший пакет військової допомоги у сумі $8 млрд, а також Конгресу США за двопартійну підтримку і бажання допомогти Україні. "Ми отримали повну підтримку стратегії наближення миру – миру завдяки силі", – зазначив він.

"Дякую всім, хто допомагає зупиняти російський терор і хто розуміє, що лише силою можна примусити Росію поважати правила і дотримуватись базових документів світу. Життя базується на принципах і законі тоді, коли не можна його зруйнувати насильством. Саме тому так потрібна єдність. Єдність союзників, єдність світу, щоб зупинити Росію, цю війну і гарантувати справжній чесний мир. Мир, якого Україна хоче більше, ніж будь-хто у світі, і який обовʼязково буде", – заявив президент.

Контекст:

Візит Зеленського у США почався 23 вересня з його поїздки на військовий завод. Того самого дня Зеленський виступив на Саміті майбутнього в Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

24 вересня президент виступив у Радбезі ООН, попередивши, що країна-агресор РФ хоче атакувати три АЕС в Україні. Зеленський також зазначив, що повномасштабну російську агресію "неможливо заспокоїти розмовами", а "потрібні дії".

На полях Генасамблеї ООН Зеленський провів низку зустрічей, зокрема з канцлером ФРН Олафом Шольцом, президентом Франції Еммануелем Макроном, прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді.

25 вересня Зеленський виступив на засіданні Генасамблеї ООН, заявивши, що ООН безсила зупинити війну, але формула миру може це зробити.

Наступного дня Зеленський провів зустрічі з Байденом і віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, презентувавши їм план перемоги. Також Зеленський презентував його сенаторам США і кандидату у президенти США від Республіканської партії Дональду Трампу.