Зеленський про втрати України у війні: У нас один убитий на шістьох – вісьмох поранених. Менше не стає

Різниця між убитими й пораненими в України з росіянами дуже велика, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що знає, скільки сили оборони втрачають людей щодня у війні проти країни-агресора РФ. Про це глава держави сказав в інтерв'ю, опублікованому 20 липня на YouTube-каналі "BBC News Україна".

Наприкінці лютого Зеленський говорив, що Україна втратила у війні проти РФ 31 тис. військовослужбовців загиблими.

"Для мене це дуже болюче питання й дуже важливе. Я кожного дня, на жаль, бачу ці зміни, і вони не в позитивну сторону. Менше не стає. І я зараз не можу сказати вам цю інформацію, бо такий момент. Ми не хочемо, щоб росіяни знали всю інформацію", – наголосив Зеленський.

У нього запитали, як довго Україна зможе й далі зазнавати таких втрат.

Зеленський відповів, що, говорячи про війну, "потрібно дивитися на людей і максимально мінімізувати втрати".

"До речі, тому різниця між убитими й пораненими в нас із росіянами дуже велика. Якщо в нас один убитий на шістьох – вісьмох поранених, то в них кожен другий – третій. Тобто це говорить про те, що вони не борються за виживання своєї людини, вони залишають її на полі бою. І тому я не можу порівнювати цей процес зі "скільки ще ми можемо", – зазначив президент.

За словами Зеленського, це все залежить насамперед від морального духу військових, морального духу народу, який працює, щоб військові мали зарплати, єдності між військовими й цивільними в Україні, єдності Заходу.

"Це велике таке об'єднання, і ми можемо боротися до перемоги, але тільки якщо всі ці елементи будуть працювати. І тому саме на це треба дивитися, це головні фактори", – резюмував президент.

Контекст:

Україна "дозовано" дає інформацію про кількість загиблих, заявляла у вересні 2022 року Ганна Маляр, яка  обіймала тоді посаду заступника міністра оборони. У регулярних зведеннях Генштабу ЗСУ цих даних не публікують, і, за словами Маляр, на період воєнного часу вони засекречені.

За даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 21 липня 2024 року, країна-агресор РФ втратила за час вторгнення приблизно 566 710 загарбників (у зведеннях не уточнюють кількості ліквідованих і поранених окупантів). Водночас у ЗСУ зазначали, що втрати росіян можуть бути значно вищими за офіційні цифри.