Зеленський обговорив із прокурором МКС відмову Монголії заарештувати Путіна

Важливо дотримуватися Римського статуту, зазначив під час зустрічі з Ханом Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом. Про це глава держави повідомив у Х 12 вересня.

"Важливо дотримуватися Римського статуту і не допустити ігнорування рішень суду щодо ордерів на арешт російських воєнних злочинців. Обговорили це під час зустрічі, – розповів глава держави. – Іще одна тема нашої розмови – боротьба з насильницьким переміщенням і депортацією українських дітей і розслідування цих злочинів".

В ОП проінформували, що Хан узяв участь у конференції "Об'єднані заради справедливості" і четвертому саміті перших леді та джентльменів.

Контекст:

2–3 вересня нелегітимний російський президент Володимир Путін відвідав Монголію. Вперше він поїхав до країни, яка визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, відколи в березні 2023 року МКС видав ордер на його арешт через депортацію українських дітей до РФ.

У МЗС України назвали "ударом по МКС" невиконання Монголією обов'язкового ордера на арешт Путіна й заявили про наслідки для Улан-Батора. 12 вересня МЗС України оголосило демарш Монголії через візит Путіна.

Влада Монголії пояснила відмову заарештувати Путіна енергетичною залежністю від Росії й політикою нейтралітету. Офіційний представник уряду Монголії повідомив, що країна імпортує 95% нафтопродуктів і понад 20% електроенергії із сусідніх країн, і ці постачання мають для неї вирішальне значення. Окрім того, за його словами, Монголія "завжди дотримувалася політики нейтралітету в дипломатичних відносинах".

Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер на арешт Путіна, заявив в інтерв'ю Хан.