Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер на арешт Путіна – прокурор МКС

Візит у Монголію 2–3 вересня був першою поїздкою Путіна до країни, яка визнає юрисдикцію МКС
Фото: kremlin.ru

Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер Міжнародного кримінального суду на арешт нелегітимного російського президента Володимира Путіна. Про це в інтерв'ю ВВС News, опублікованому 5 вересня, сказав прокурор МКС Карім Хан.

Візит у Монголію 2–3 вересня був першою поїздкою Путіна до країни, яка визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, відколи в березні 2023 року МКС видав ордер на його арешт через депортацію українських дітей у РФ.

За словами Хана, зараз триває переговорний процес на рівні суду стосовно рішення влади Монголії не затримувати Путіна, незважаючи на ордер МКС.

Як вказав прокурор, "судді можуть дати свої рекомендації на випадок, якщо буде виявлено відсутність співпраці". Водночас Хан не став нічого пророкувати, тому що "зараз це питання вирішують між собою судді й уряд Монголії".

Контекст:

Монголія підписала й ратифікувала Римський статут. Отже, вона зобов'язана виконувати рішення Міжнародного кримінального суду. У МКС напередодні візиту Путіна нагадали Монголії про її зобов'язання перед судом.

У Кремлі заявляли, що "не переймаються" через візит Путіна в Монголію. Там наголосили, що в Москви "чудовий діалог із друзями в Монголії", а всі аспекти цієї поїздки ретельно готували.

У МЗС України назвали "ударом по МКС" невиконання Монголією обов'язкового ордера на арешт Путіна й заявили про наслідки для Улан-Батора.

Влада Монголії пояснила відмову заарештувати Путіна енергетичною залежністю від Росії й політикою нейтралітету. Офіційний представник уряду Монголії повідомив, що країна імпортує 95% нафтопродуктів і понад 20% електроенергії із сусідніх країн і ці постачання мають для неї вирішальне значення. Окрім того, за його словами, Монголія "завжди дотримувалася політики нейтралітету в дипломатичних відносинах".