Влада Монголії пояснила, чому не заарештувала Путіна

Влада Монголії не затримала Путіна, незважаючи на ордер МКС
Фото: kremlin.ru

Нелегітимний російський президент Володимир Путін 3 вересня завершив візит до Монголії. Про це повідомляють у Telegram Кремля.

Це був перший візит Путіна до країни, яка визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, відколи в березні 2023 року МКС видав ордер на його арешт через депортацію українських дітей у РФ.

Незважаючи на це, влада Монголії не затримала Путіна, до чого, зокрема, закликала Україна.

Влада Монголії пояснила відмову заарештувати Путіна енергетичною залежністю від Росії й політикою нейтралітету, написало Politico.

Офіційний представник уряду Монголії повідомив ЗМІ, що країна імпортує 95% нафтопродуктів і понад 20% електроенергії із сусідніх країн, і ці постачання мають для неї вирішальне значення.

Окрім того, за його словами, Монголія "завжди дотримувалася політики нейтралітету в дипломатичних відносинах".

Контекст:

Монголія підписала й ратифікувала Римський статут. Отже, вона зобов'язана виконувати рішення Міжнародного кримінального суду. У МКС напередодні візиту Путіна нагадали Монголії про її зобов'язання перед судом.

У Кремлі заявляли, що "не переймаються" через візит Путіна в Монголію. Там наголосили, що в Москви "чудовий діалог із нашими друзями в Монголії", а всі аспекти цієї поїздки ретельно готували.

У МЗС України назвали "ударом по МКС" невиконання Монголією обов'язкового ордера на арешт Путіна й заявили про наслідки для Улан-Батора.