Зеленський: Участь у саміті Кримської платформи 46 делегацій – це 46 доказів, що світ не перейшов у формат "кожен сам за себе"

Зеленський: Декларація саміту Кримської платформи чітко фіксує невизнання незаконної анексії Криму Росією
Фото: president.gov.ua
Декларація саміту Кримської платформи відкрита для підписання іншими країнами. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час інавгураційного саміту платформи 23 серпня в Києві, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Президент подякував учасникам Кримської платформи. За його словами, участь у саміті 46 делегацій – це "щонайменше 46 доказів того, що світ не перейшов у формат "кожен сам за себе".

"Це важливо не тільки для нас, а й для всіх кримчан, які з кожним роком все більше розуміють, що їх обдурили, використали і що вони потрібні Росії як склад для зберігання зброї. Вони точно побачать цей саміт і знатимуть, що про них не забули, не забудуть, і відтепер це закріплено на найвищому міжнародному рівні", – сказав глава держави.

Він повідомив, що декларацію Кримської платформи схвалили всі її учасники.

"Вона чітко фіксує невизнання незаконної анексії Криму Росією, зобов'язання розглянути запровадження додаткових політичних, дипломатичних обмежувальних санкцій проти Росії в разі подальшої агресії, об'єднання зусиль усіх країн – учасниць нашої Кримської платформи для зміцнення безпеки і стабільності в Чорноморському регіоні. Уперше на міжнародному рівні РФ визнано державою-окупантом, і відповідно до норм міжнародного гуманітарного права вона має негайно припинити порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму та забезпечити вже зараз безперешкодний доступ до Криму для міжнародних гуманітарних і правозахисних організацій", – сказав глава держави.

За словами Зеленського, кожна країна призначить уповноваженого чиновника для співпраці з Офісом Кримської платформи.

Президент підкреслив, що декларація Кримської платформи відкрита для підписання іншими державами.

"Упевнений, багато з них приєднаються до нас уже незабаром", – сказав він.

Контекст:

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною для підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, посилення тиску на Росію, запобігання порушенням прав людини і захисту жертв окупаційного режиму. Головною метою платформи є деокупація Криму. Планують, що платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентського співробітництва, у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи розпочали на інавгураційному саміті 23 серпня. На ньому планували ухвалити документ із назвою "Кримська хартія", який засудить політику Росії щодо окупованого Криму.

19 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що участь у саміті підтвердили 44 країни та організації. На рівні президентів і глав урядів представлено 13 країн, також був президент Євроради Шарль Мішель. Кулеба заявив, що, незалежно від рівня представництва, країни – учасники саміту стають засновниками Кримської платформи. 20 серпня участь у саміті підтвердила Ісландія, кількість учасників зросла до 45.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов 20 серпня повідомив, що через тиск Росії одна з країн, яка раніше підтвердила участь у саміті, відмовилася від нього.

У міністерстві закордонних справ Росії назвали "нелегітимними" спроби України повернути окупований Росією Крим, зокрема за допомогою ініціативи "Кримська платформа".