Зеленський: Вірю, що Україна заслуговує вже цьогоріч підійти до відкриття переговорів щодо членства в ЄС

Україна готується до "другого євроінтеграційного дня цього тижня" – саміту Україна – ЄС, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський повідомив про досягнення "дуже важливих взаєморозумінь" у межах переговорів з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і членами колегії Єврокомісії 2 лютого.

Про це Зеленський розповів у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook Офісу президента.

"Про те, що тільки разом сильна Україна і сильний Євросоюз здатні захищати життя, яке ми цінуємо. Про те, що Україні потрібна незмінна і повна підтримка у захисті від Росії. І про те, що ми маємо нашою подальшою інтеграцією давати енергію і мотивацію нашому народу боротися попри будь-які перешкоди і загрози, – наголосив глава держави. – Я вірю, що Україна заслуговує вже цьогоріч підійти до відкриття переговорів про членство у ЄС".

Зеленський висловив подяку фон дер Ляєн, "її колегам" і "друзям" України в ЄС "за відчутну підтримку на шляху інтеграції та у захисті… [Української] держави і людей".

"Це військова, фінансова, енергетична і соціальна підтримка. І це зміни, якими ми забезпечуємо більшу взаємодію між нашими інституціями – України та ЄС", – наголосив президент.

Зеленський додав, що 3 лютого – "другий євроінтеграційний день цього тижня".

"Відбудеться саміт Україна – ЄС. Готуємось", – резюмував глава держави.

Делегація Єврокомісії на чолі з фон дер Ляєн сьогодні приїхала до Києва на саміт Україна – ЄС, який відбудеться 3 лютого.

Президент Володимир Зеленський розповів, що фон дер Ляєн передала звіт Єврокомісії щодо нормативно-правового зближення України і ЄС, український уряд розпочинає роботу над ним.

Україна до кінця року хоче бути готовою до переговорів, а до кінця 2024-го – до членства у ЄС, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського Союзу за спеціальною процедурою. Невдовзі такі заявки подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні і Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні і Молдові статус кандидата.

Україна зробила всі кроки, які необхідні для виконання семи рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів стосовно євроінтеграції, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій розпочнеться у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єр-міністерка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив в інтерв'ю, опублікованому 2 січня 2023 року, що Євросоюз ще не готовий до ухвалення рішення про початок переговорів щодо членства України в альянсі.

Водночас у Єврокомісії вказали на "надзвичайно великий" прогрес України щодо виконання рекомендацій ЄС для її євроінтеграції, зауважили в Офісі президента.

У 2023 році Україна прагне розпочати переговори про членство в ЄС, заявляв Шмигаль 3 січня. За його словами, Україна розраховує пройти шлях переговорів щодо вступу до ЄС менш ніж за два роки.