Європарламент закликав ЄС готувати переговори щодо вступу України до Євросоюзу

Європарламент закликає ЄС працювати над початком переговорів щодо вступу України до блоку

Фото: depositphotos.com
Європейський парламент 2 лютого ухвалив резолюцію, в якій висловив свої очікування від майбутнього саміту Україна – ЄС, який відбудеться 3 лютого у Києві. Про це йдеться на сайті Європарламенту.

Зокрема, у резолюції Європарламент закликає ЄС "працювати над початком переговорів щодо вступу [України в ЕС] та підтримувати дорожню карту з викладенням наступних кроків для забезпечення приєднання України до єдиного ринку ЄС".

Також депутати Європарламенту наголошують, що "вступ  це процес, що ґрунтується на заслугах, до якого входять дотримання відповідних процедур, а також виконання пов'язаних із ЄС реформ і критеріїв вступу".

Резолюція закликає українську владу якнайшвидше провести суттєві реформи, щоб країна відповідала критеріям членства у ЄС.

Європейський парламент також закликає держави – члени ЄС збільшити та прискорити свою військову допомогу Україні, зокрема надання зброї, а також необхідну політичну, економічну, інфраструктурну, фінансову та гуманітарну підтримку.

У документі також пропонують на майбутньому саміті Україна  ЄС приділити першочергову увагу комплексному пакету заходів для відновлення України. Цей пакет має бути спрямовано на надання допомоги, реконструкцію та відновлення у короткостроковій, середньостроковій і довгостроковій перспективі. Підтримка також допоможе стимулювати економічне зростання в Україні після війни.

Оцінюючи потреби України у відновленні, резолюція повторює заклик парламенту використати заморожені активи Центрального банку Росії, а також активи російських бізнесменів для фінансування повоєнного відновлення.

Також у резолюції закликали швидше ухвалити 10-й пакет санкцій, ввести обмеження проти таких компаній, як "Лукойл" і "Росатом", які все ще присутні на ринку ЄС.

Окрім того, євродепутати висунули вимогу ввести негайне та повне ембарго на імпорт у ЄС викопного палива та урану з Росії, а також повністю відмовитися від газопроводів "Північні потоки".

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ у Європейський союз за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія та Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу у Євросоюз.

23 червня лідери ЄС зібралися в Брюсселі на саміт, де надали Україні та Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії і заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно буде вирішено пріоритетні питання.

Україна зробила всі кроки, необхідні для виконання умов Єврокомісії, і розраховує, що оцінка виконання цих рекомендацій розпочнеться у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

2 січня 2023 року глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у розмові із президентом України Володимиром Зеленським вказала на "надзвичайно великий" прогрес України щодо виконання рекомендацій ЄС для її євроінтеграції, заявили в Офісі президента.