Зеленський: Усе з плану перемоги України – абсолютно реальне для наших партнерів, у світу є ресурс

Зеленський наголосив, що для перемоги України недостатньо тільки дронів
Фото: EPA

На засіданні контактної групи "Рамштайн" із питань оборони України заплановано рішення, які будуть позитивними для України. Про це у зверненні за підсумками 5 жовтня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

"Триває робота наших команд – України і Сполучених Штатів, команд інших наших партнерів для підготовки "Рамштайну" – змістовних рішень і загалом зустрічей і переговорів наступного тижня. І тиждень цей може стати позитивним для нашого захисту, для нашого бачення того, як має закінчитися війна. Ми для цього все зробимо, на 100% зробимо. Зробимо ефективно", – сказав Зеленський.

Він анонсував "цими днями" політичні консультації щодо наповнення воєнних пунктів плану перемоги.

"Це те, що може доволі швидко посилити Україну, українські позиції – наш фронт передусім. І все, що зазначено у плані, абсолютно реально для наших партнерів. Є у світу цей ресурс посилення, який дозволить рухатися вперед за формулою миру. Саме у цьому наша мета, наше завдання – гарантувати Україні надійний мир і тривалу безпеку", – сказав президент.

На його думку, це можливо "виключно на основі міжнародного права і без будь-якої торгівлі суверенітетом чи торгівлі територіями", як і передбачено українською формулою миру.

"Україні потрібен мир – справжній, справедливий, – гарантований захист від війни. Це можливо тільки на сильних позиціях. І тільки тоді, коли і наш народ, і наші партнери дійсно об'єднані. Саме для цього ми працюємо. Дякую всім, хто нам допомагає і хто готовий так само, як і ми, зробити наступний тиждень багато в чому історичним", – заявив Зеленський.

За його словами, українські воїни теж беруть участь у підготовці наступного засідання у форматі "Рамштайн", "тобто демонструють, що можуть українці, коли мають досить зброї і досить далекобійності".

Президент України також наголосив, що "найбільше потрібно" зараз – знищення російської воєнної логістики, а особливо влучання по російських військових аеродромах.

"Кожна знищена база російських військових, кожна знищена база російських літаків, кожен знищений склад з авіабомбами – це порятунок життів українців і реальна підтримка для фронту. І будемо переконувати партнерів, що недостатньо тільки наших дронів. Потрібні більш рішучі кроки – і закінчення цієї війни буде ближче. Я впевнений у цьому", – заявив Зеленський.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Цю формулу обговорювали на Глобальному саміті миру влітку 2024 року. Росії на саміті не було.

Під час візиту до США Зеленський провів зустрічі з президентом США Джо Байденом і віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, презентувавши їм план перемоги. Також Зеленський розповів про нього сенаторам США.

Наступне засідання "Рамштайну" відбудеться 12 жовтня. Зеленський говорив, що воно буде особливим.