План перемоги не скасовує саміту миру, він посилює позицію України – Зеленський

Президент: Україна повинна на будь-який саміт прийти максимально сильною
Фото: president.gov.ua

Підготовлений Україною план перемоги над країною-агресором Росією – це не план, як війна завтра закінчиться, а план, як Україні бути сильною, щоб закінчити цю війну. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 4 жовтня під час поїздки до Сумської області.

"Він [план перемоги] не скасовує [другого] саміту миру, він просто дуже посилює. У цьому і тактика – Україна повинна на будь-який майданчик, на будь-який саміт прийти максимально сильною. Ми вважаємо, що це можна зробити за найближчі місяці", – сказав глава держави.

Зеленський наголосив: план має забезпечити сильне становище українській стороні, щоб на потенційних переговорах РФ погодилася на припинення війни.

"План перемоги – це посилення України, геополітична позиція – де вона буде, у якому оборонному союзі, і посилення зброєю, яка або є, але на її використання є відповідні обмеження, або якої немає, а вона повинна бути", – сказав глава держави.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Цю формулу обговорювали на Глобальному саміті миру. Росії на саміті не було.

Під час візиту до США президент України Володимир Зеленський провів зустрічі з президентом США Джо Байденом та віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, презентувавши їм план перемоги. Також Зеленський розповів про нього сенаторам США.