Зеленський заявив, що росіяни намагалися відтіснити українську армію в Курській області РФ

Зеленський розповів про ситуацію на фронті
Фото: EPA

Збройні сили України й далі тримають позиції в Курській області країни-агресора Росії. Про це у зверненні за підсумками 12 жовтня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

"Говорив із головкомом [ЗСУ Олександром] Сирським: доповідь щодо всіх напрямків на передовій і нашої Курської операції. [...] Щодо Курської операції: були намагання Росії відтіснити наші позиції, але тримаємо визначені рубежі", – сказав президент України.

Він розповів також про ситуацію на деяких інших напрямках фронту.

"Покровський напрямок – молодці. Кожен солдат, кожен сержант, кожен офіцер, який забезпечує захист наших позицій. Загалом Донеччина і запорізький напрямок – це дуже складні умови, жорсткі дії ворога. Але стійкість наших підрозділів має вирішальне значення. Саме від нашої стійкості все залежить", – наголосив Зеленський.

Президент згадав низку військових підрозділів, які виконують завдання на фронті, зокрема центр спецпризначення Нацгвардії "Омега", представники якого воюють у Харківській і Донецькій областях.

"Їхні імена зараз називати ми не можемо: особливо чутливі завдання у хлопців, спеціальна робота проти ворога. І результат саме такий, як потрібно Україні", – додав Зеленський.

Контекст:

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала із фронту в Україні. Більше ніж за місяць після початку операції РФ розпочала контрнаступ. Президент України 12 вересня сказав, що український план передбачав це.

Російські так звані воєнкори заявили, що 10 жовтня росармія почала наступ у Курській області, а український проєкт DeepState, який співпрацює з Міноборони України, назвав курське угруповання українських військ "великим "вінегретом" із відповідною взаємодією". Керівник Центру протидії дезінформації при Раді нацбезпеки і оборони України Андрій Коваленко написав, що операція не була для росіян успішною.