Зеленський зустрінеться з Байденом наприкінці липня або на початку серпня – спікер президента України

Зеленський вважає, що його візит до Вашингтона має бути змістовним
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський може зустрітися зі своїм американським колегою Джо Байденом в останні дні липня або на початку серпня. Про це спікер Зеленського Сергій Никифоров заявив Суспільному 17 липня.

"Зустріч планується на останні дні липня, перші дні серпня, приблизно в цьому діапазоні", – пояснив він.

Дату зустрічі змістили, але Никифоров порадив "не робити із цього трагедії". Він спростував інформацію про те, що Білий дім відклав зустріч нібито через скандал зі зміною керівництва НАК "Нафтогаз України".

"Ця інформація не є правдою. Це залежить від логістичних та протокольних речей. Зустріч активно готують, дати узгоджують, ніхто нікому ультиматумів не ставить", – пояснив прессекретар Зеленського.

Контекст:

ZN.UA з посиланням на джерела писало, що у США пропонували влаштувати візит Зеленського у Вашингтон наприкінці серпня, але до Дня Незалежності України. В Офісі президента були вкрай незадоволені перенесенням дати візиту з липня.

За даними джерел "Української правди", основною проблемою в організації візиту є ситуація навколо НАК "Нафтогаз України".

Зеленський і Байден 7 червня провели другу телефонну розмову. Як повідомляв радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван, глава Білого дому запросив українського президента відвідати Вашингтон у липні. Глава МЗС України Дмитро Кулеба сказав, що зустріч відбудеться наприкінці місяця. Зеленський очікує зустрічі в липні, щоб обговорити шляхи розширення стратегічної співпраці України та США.

Головною темою візиту Зеленського у Вашингтон і його зустрічі з Байденом стане залучення США у процес мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, говорив Кулеба.

5 липня на форумі "Україна 30" Зеленський розповів про свої очікування від візиту до Вашингтона: "Він має бути змістовним насамперед. Це не туризм. Візит має бути максимально наповненим і, що найголовніше, результативним".