Через забудову гребель на Дніпрі під воду може піти частина Лівобережної України – еколог

Київське водосховище створено у 1960-х роках
Фото: wikipedia.org

Забудовані котеджами греблі Київського і Канівського водосховищ на Дніпрі може розмити, вважає еколог Олександр Соколенко.

Частину Лівобережної України може затопити через будівництво котеджів на дамбах Київського і Канівського водосховищ річки Дніпро. Таку думку український еколог Олександр Соколенко висловив "Обозревателю" 22 травня.

"Це реальна небезпека, яка постійно посилюється. Дамби будували не для того, щоб на них стояли котеджі. Це перешкода поміж водосховищем та навколишніми територіями. Вони земляні, завдовжки кількадесят кілометрів. Якщо розмиє в якісь частині, Лівобережжя України піде під воду. В зоні ризику – регіони вздовж Дніпра від Канівського водосховища та нижче від Осокорків, заллється вся територія між Дніпром, Десною і аж до Чернігова, включно з Кончею-Заспою", – сказав він.

Еколог пояснив, що функція греблі – не просто відокремити водойму від решти території із протилежного боку, вона ще має відводити зайву вологу через колектори в спеціальні водовідвідні канали. Він зазначив, що греблі зміцнювали ще і саджанням дерев.

"Частину цих лісів спалили, інша частина опинилася за парканами численних садиб. Дехто їх навіть вирубав. А компетентні органи, які мали би штрафувати за це, просто не працюють. Рано чи пізно може статися техногенна аварія, в якомусь місці дамбу просто розмиє. Поміж Київським водосховищем і Десною немає ніяких підвищень, відповідно, заллється вся територія", – пояснив Соколенко.

Київське водосховище створено у 1960-х роках, його площа становить 922 км&³2;.

Канівське водосховище заповнили у 1970-х роках, його площа – 675 км&³2;.