Епіфаній розповів про стосунки із главою УПЦ МП

Епіфаній вірить, що в майбутньому ПЦУ та УПЦ МП складуть єдину Українську помісну православну церкву
Фото: Православна Церква України / Facebook

Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній розповів, що з митрополитом УПЦ МП Онуфрієм він перетинається тільки на офіційних заходах і між ними немає жодного спілкування, оскільки Онуфрій іноді "не бажає навіть елементарно привітатися".

Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній вірить, що в майбутньому Православна церква України та Українська православна церква Московського патріархату складуть єдину Українську помісну православну церкву. Про це він заявив в інтерв'ю "ВВС News Україна".

"Зараз це важко собі уявити, але важко було уявити й об'єднавчий собор 15 грудня у стінах Святої Софії. Ніхто не вірив, що це можливо. У майбутньому ми запропонуємо з нашого боку певну модель спілкування. Ми відкриті для цього", – сказав Епіфаній.

За його словами, проблема з боку РПЦ в Україні в тому, що вона не визнає ПЦУ як суб'єкт.

"Ми відкриті й готові до діалогу, та якщо вони почнуть спілкуватися, то це буде означати, що вони визнають нас як суб'єкт. Тому для них це важко. Ми у будь-який час готові сісти за стіл переговорів і вести переговори з УПЦ МП про спільне майбутнє в єдиній помісній православній церкві", – зазначив митрополит.

Окрім того, Епіфаній розповів про стосунки з митрополитом УПЦ МП Онуфрієм.

"Між нами немає ніякого спілкування, ми перетинаємося тільки на офіційних державних заходах. Із його боку я не бачу інколи  навіть бажання елементарно привітатися. Ось на останніх заходах на роковини Голодомору ми не привіталися. Він пройшов повз мене", – сказав Епіфаній.

У вересні він казав, що "не відчуває якогось протистояння або ворожнечі з Онуфрієм". 

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, у якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також два архієреї Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив предстоятелю Епіфанію у Стамбулі.

В УПЦ МП заявили, що не проводитимуть богослужіння із Православною церквою України.

20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, який, зокрема, передбачає, що релігійна організація зобов'язана у своїй повній назві відображати належність до релігійної організації за межами України. Закон набув чинності 26 грудня.

26 січня 2019 року "Урядовий кур'єр" опублікував перелік православних церков, які треба перейменувати відповідно до вимог нового закону. До списку занесли, зокрема, УПЦ МП, яка має відобразити свою належність до Російської православної церкви. УПЦ МП зараз оскаржує це рішення в суді.