Южаніна звинуватила в.о. заступника голови фіскальної служби України у блокуванні розмитнення "євроблях"

Южаніна назвала саботажем ситуацію з розмитненням авто на "євробляхах"
Фото: Александр Сенько / Facebook

В.о. заступника голови Державної фіскальної служби України Віктор Кривіцький вигадав нову систему перевірки митної вартості автомобілів, через що процес оформлення машин на "євробляхах" блокують, повідомила глава комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Дії виконувача обов'язків голови Державної фіскальної служби (ДФС) України Віктора Кривіцького призвели до блокування процесу розмитнення автомобілів на "євробляхах".

Про це 7 грудня заявила у Facebook нардеп від Блоку Петра Порошенка, глава комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

"Починаючи з понеділка, практично на всіх митницях блокується митне оформлення транспортних засобів. На сьогодні таких автівок налічується вже майже 700. Організатором такої затримки є виконувач обов’язків заступника голови ДФС Віктор Кривіцький, відповідальний за митний напрям, а причиною – вигадана ним нова система перевірки митної вартості на рівні центрального апарату Державної фіскальної служби без фізичної присутності самого авто", – написала вона.

За словами нардепа, вона намагається "зламати цей саботаж" і обов'язково звернеться в Національне антикорупційне бюро України "з метою компетентної оцінки ситуації".

"Попри те, що охочих розмитнити свої машини якомога швидше дедалі більшає, імплементація законів рухається вкрай повільно. Та й у перші дні, коли запрацювали закони, була здивована вкрай низькою динамікою розмитнення автомобілів. Потім мені особисто почали дзвонити люди, які намагаються розмитнити авто: скаржаться, жаліються. Адже деякі з них стоять у черзі кілька діб поспіль", – розповіла Южаніна.

8 листопада депутати Ради ухвалили в цілому законопроект про зміну ставок акцизу для авто на єврономерах. Вони залежатимуть від типу пального, об'єму двигуна та віку автомобіля. Протягом 90 днів із дня набуття чинності закону розмитнити вживані автомобілі з іноземною реєстрацією можна буде із застосуванням коефіцієнта 0,5, тобто за півставки.

Іншим законопроектом Рада посилила відповідальність за порушення правил транзитного ввезення машин на єврономерах, збільшивши розмір штрафів, а також заборонила використання таких автомобілів із комерційною метою.

24 листопада закони опублікували в парламентській газеті "Голос України", а 25 листопада вони набули чинності. Після цього власники "євроблях" відновили акції.

28 листопада у ДФС повідомили, що за новими правилами із 25 листопада розмитнили в Україні 15 автомобілів на "євробляхах".