Рада суддів України звинуватила КМІС у маніпулятивному трактуванні результатів соцопитування про довіру українців до судів

У Раді суддів України закликали соціологів не робити сумнівних висновків про рівень підтримки громадянами судової реформи
Фото: pixabay.com

Згідно з даними КМІС, судам в Україні довіряє 12,3% громадян. Голова Ради суддів Олег Ткачук закликав не поширювати неправдиву інформацію про рівень довіри до судової влади та наслідки судової реформи в Україні.

Висновки Київського міжнародного інституту соціології про низький рівень довіри українців судам є сумнівними, стверджує голова Ради суддів України Олег Ткачук. Про це 4 жовтня повідомляє сайт ради.

Під час дослідження, яке соціологи провели 12–24 вересня, з'ясували, що 73,3% респондентів (1474 людини із 2011 опитаних), принаймні, чули про те, що в Україні протягом останніх років реалізують судову реформу, а 26,7% (537 осіб) указали, що взагалі не чули про це.

Із цих 1474 осіб тільки 3,9% (57 осіб) стверджували, що вони досить добре поінформовані про основні положення реформи. Ще 22,7% (335 осіб) зазначили, що знають тільки про деякі положення реформи, а 688 осіб (або 46,7%) відповіли, що тільки чули про реформу, але не знають про її зміст.

На запитання, чи потребувала судова система реформування після Революції гідності, 59,5% респондентів відповіли, що необхідності в реформуванні судів не було.

44% (884 людини) припустили, що судова реформа була невдалою, а 21,2% (426 осіб) важко відповісти на це запитання або відмовилися відповідати на нього.

"Таким чином, на підставі опитування і відповідей у тому числі лише 57 людей, які заявили, що добре поінформовані про судову реформу, КМІС зробив висновок, що судам України скоріше або повністю довіряють лише 12,3% жителів України, – зазначив Ткачук. – Сумнівність висновків про рівень довіри багатомільйонної країни судовій владі, як і інших результатів дослідження приватного підприємства КМІС, що базується на знаннях лише 57 людей, які обізнані про судову реформу в Україні, видається цілком зрозумілою".

Дані КМІС не можна вважати об'єктивним рівнем стану правосуддя в Україні та показником успішності судової реформи, стверджують у Раді суддів.

"Рада суддів України категорично спростовує достовірність таких і подібних висновків та закликає фахівців у галузі соціології уникати спокуси із тих чи інших причин принизити рівень довіри до судів в Україні, викривити дійсність про стан справ у суспільстві", – заявив голова ради.