Фермер із Кіровоградської області: Пенсіонерка вишила Поворознюку ікону і прийшла попросити збільшити платежі за оренду землі. Так він цій бабусі ікону на голову надів і виставив із кабінету

Поворознюк сплачує власникам землі мінімальні суми за оренду
Фото: sport.ua
В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" фермер із Петрівського району Кіровоградської області розповів, як бізнесмен Олександр Поворознюк, якого занесено до бази "Миротворець" за розграбування України, отримує від людей земельні ділянки в оренду за заниженою вартістю. Герой інтерв'ю відповів на запитання редакції, але просив не називати свого імені, оскільки побоюється за безпеку сім'ї. Зважаючи на значний резонанс і важливість теми, видання "ГОРДОН" опублікувало це інтерв'ю анонімно, щоб привернути увагу влади до ситуації.

"Для нього немає нічого святого. Може говорити одне, а робити зовсім інше. Оббрехати людину, обікрасти. Поворознюк і в пенсіонерів забирає земельні паї. Він навіть у свого рідного кума забрав 50 га. Там була держземля. У кума ще не закінчився договір оренди, а він підробив документи, що строк оренди закінчився, і забрав землю", – зазначив співрозмовник.

Він наголосив, що Поворознюк "хитрощами забирає землю" в місцевих жителів.

"Розповім ситуацію. Він в одному селі 2014 року підмовив пенсіонерку, щоб вона агітувала людей здавати йому в оренду земельні паї. Він їй платив по 1 тис. грн за кожну людину, яку вона привела. Вона і свої паї йому здала – чотири паї по 7 га. Він замилював людям очі, що платитиме найбільше, а в договорі вказав мінімум – згідно із законом, це 3% від грошової оцінки земельної ділянки. Ось у тому самому районі фермери платять по 28–30 тис. грн за оренду ділянки. А він – 18 тис. грн. За два роки в людей закінчуються договори з ним. І ось та пенсіонерка, яка до нього людей привела, вишила йому ікону і прийшла попросити збільшити платежі за оренду землі. Так він цій бабусі ту ікону на голову надів і виставив із кабінету", – повідомив фермер.

Окрім того, за його інформацією, Поворознюк занижує орендні виплати.

"Він усім каже: "Або ви зараз уже підписуєте зі мною оренду на 30 років, або я вам плачу 3% нормативної оцінки – це 6 тис. грн". І от кілька людей, які відмовилися, не підписали на 30 років, то він їм по 6 тис. і заплатив. І сказав, що так і платитиме до закінчення строку договору. Ось така тварюка – знущається з людей", – сказав співрозмовник редакції.

Фермер із Кіровоградської області: Поворознюк вискочив із кабінету перед вибухом і зачинив двері. Мабуть, він і кинув гранату у Вертелецького. Він залякав єдиного свідка, і той відмовився від свідчень. Повний текст інтерв'ю

Контекст:

Поворознюк – власник зареєстрованої в Кіровоградській області агрофірми "П'ятихатська". Як повідомила "Економічна правда", фірмі належить 20 тис. га землі. В інтерв'ю виданню Поворознюк розповів, що доходи групи його компаній становлять "кілька сотень мільйонів [гривень на рік]". Бізнесмен повідомив, що має чотири судимості. На своєму YouTube-каналі у травні 2021 року Поворознюк заявив, що "свій капітал сколотив сам". "Хоча я вам скажу чесно, що ці руки дуже багато крали. Я відверто про це кажу. Але я ніколи не крав у людей, тільки в держави", – сказав він.

27 січня в інтерв'ю засновнику видання Дмитрові Гордону фермер Юрій Ткач розповів, як дістав вогнепальні поранення від Поворознюка. За словами Ткача, Поворознюк обманом і погрозами забирає землю в людей і підприємств, стріляє і в людей, і в худобу.

За матеріалами інтерв'ю Гордон написав заяви про злочини у МВС, Офіс генерального прокурора, Головне управління поліції у Кіровоградській області, і правоохоронці вже розпочали перевірку.

Поворознюка занесли до бази сайта "Миротворець". У його картці вказано, що він "мародер та злодій" і що він робив "усвідомлені дії, спрямовані на пограбування України".