Херсонець Клочко про окупацію: Під час "референдуму" ходили по квартирах, казали: "Можете не виходити, просто скажіть, ви за чи проти". І як відповідати, коли два автомати на тебе спрямовано?

Клочко: Результат "референдуму" був зрозумілий відразу
Фото: ssu.gov.ua
В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" житель Херсона Петро Клочко, який провів 260 днів у російській окупації, розповів, як росіяни проводили так званий референдум.

""Референдум" – це був жах. Його оголошували кілька разів і, нарешті, із 23-го до 27 вересня провели. Члени комісій – чисті колаборанти. Уявляєте, на ринку ставили ящик – бери і голосуй. Маячня. Така ганьба! Результат був зрозумілий одразу", – зазначив Клочко.

Оскільки жителі Херсона голосувати не хотіли, повідомив співрозмовник, окупанти почали ходити будинками.

"У них були списки виборців. На жаль, в окупантів опинилися всі бази даних, наприклад, тих, у кого є мисливська зброя, бази Пенсійного фонду, бази виборців з парламентських виборів. Схема така: приїжджає бусик, виходять озброєні автоматами люди і двоє-троє колаборантів. Один ящик носить, у другого списки. Якщо під'їзд зачинений, ламають двері", – зазначив Клочко.

Він наголосив, що окупанти залякували людей.

"Казали: "Ви можете навіть із квартири не виходити, просто скажіть, ви за чи проти, ми самі поставимо галку". І як люди можуть відповідати, коли два автомати на тебе спрямовано? Це був страшний день. Вони нашим кварталом ходили цілий день і якось потрапили в наш під'їзд. Вони стукали прикладами, ногами у двері нашої квартири, але ми сиділи тихо. Вони пішли далі", – розповів Клочко.

Херсонець Клочко про життя в окупації: Передчуття, що росіяни покинуть місто і підуть, не було. Своїми каналами вони говорили, що боротимуться за кожен будинок. Повний текст інтерв'ю

Контекст:

24 лютого видання "ГОРДОН" починає публікувати щоденник Петра Клочка, створений під час російської окупації. День за днем ми стежитимемо за тим, як розвивалися події у Херсоні після початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року, як жили люди, як шукали відомості в умовах інформаційної блокади, як кожен херсонець на своєму місці наближав перемогу.