Із 2022 року 46 військових не повернулися з відпочинку за кордоном – Міноборони України

Військових, які не повернулися з відпочинку з-за кордону, облікували як таких, що самовільно залишили військову частину
Фото: Державна прикордонна служба України / Facebook

За даними Головного управління Військової служби правопорядку та Генштабу Збройних сил України, від початку повномасштабного вторгнення Росії 46 українських військових виїхали за кордон на відпочинок і не повернулися. Про це 14 жовтня повідомило "Слідство.Інфо", посилаючись на відповідь Міноборони. 

У Головному управлінні Військової служби правопорядку зазначили, що перетин кордону військовослужбовцями може відбуватися на загальних підставах, а їхній пропуск забезпечують уповноважені посадовці. Окрім цього, військові не мають обмеження за часом відпустки.

Для виїзду в іншу країну їм потрібно надати лише дозвіл командира військової частини.

Тих військовослужбовців, які не повернулися до України, обліковано як таких, що самовільно залишили військові частини, ідеться у відповіді Міноборони.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Останнього разу їхню дію продовжили до 9 листопада

Воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, окрім особливих винятків. Зокрема, виїхати за кордон можуть чинні військовослужбовці, які мають дозвіл командира військової частини.

Із 2022 року правоохоронці викрили понад 600 організаторів незаконного виїзду за кордон, повідомляв речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко у вересні 2024 року. 12 жовтня він заявив, що кількість спроб незаконно перетнути кордон України останнім часом зменшилася.