Як отримати 1 тис. грн за COVID-вакцинацію. Інструкція

Отримати 1 тис. грн можна буде з 19 грудня
Фото: depositphotos.com
Уряд України з 19 грудня розпочне виплату 1 тис. грн усім повністю вакцинованим проти коронавірусу українцям. Гроші можна буде отримати через програму "єПідтримка" сервісу "Дія". Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації, також подробиці оприлюднено на порталі "Дія".

Подати заявку на отримання виплати поки що можна буде лише у застосунку "Дія". Пілотний проєкт запустять 13 грудня, тобто деякі користувачі "Дії" зможуть подати заявку вже з цього числа. Інші – з 19 грудня.

Для цього потрібно бути громадянином України старшим за 18 років і мати "зелений" сертифікат у застосунку "Дія" (паперовий або "жовтий" сертифікат не підходять).

Також потрібно оформити картку "єПідтримка" в одному з банків-партнерів. Це можна зробити вже сьогодні (у застосунку або у фізичному відділенні банку). Оформлення картки безкоштовне. Наразі до програми входять банки Monobank, "Альфа-Банк", "Укргазбанк", "А-банк", "ПриватБанк" та "Ощадбанк", зазначає Мінекономіки. У Мінцифри інформують, що цей перелік буде розширюватися.

Віртуальну картку з 1 тис. грн можна додати до Apple Pay та Google Pay, як і звичайну. Також можна випустити не віртуальну, а звичайну пластикову картку, але вони будуть доступні з першого кварталу 2022 року.

Потім необхідно завантажити програму "Дія" та згенерувати в ній COVID-сертифікат. 19 грудня застосунок треба буде оновити, і якщо картку "єПідтримка" оформлено заздалегідь, зробити такі дії:

  • зайти до розділу "Послуги" та натиснути кнопку "єПідтримка";
  • вибрати картку "єПідтримка" для виплати;
  • чекати на зарахування коштів від Мінекономіки.

Якщо картки заздалегідь не оформляли, необхідно буде:

  • зайти до розділу "Послуги" та натиснути кнопку "єПідтримка";
  • вибрати зі списку банків свій, щоб відкрити віртуальну картку;
  • користувача переспрямують на сторінку банку для створення віртуальної картки;
  • після цього у програмі "Дія" буде підтвердження про створення картки.

Гроші надають на чотири місяці з часу отримання. Якщо протягом цього часу їх не буде витрачено, рахунок закриють. Кошти можна буде витратити як онлайн, так і офлайн, але лише на вказані категорії українського бізнесу.

Гроші не можна буде зняти або переказати на інший рахунок, картку для їх виплат не можна буде поповнити. Для оплати послуг та товарів використовуватимуть MCC-коди. Код категорії товарів або послуг перевірятимуть за терміналом оплати. Гроші можна буде витратити у музеях, кінотеатрах, театрах, книгарнях, спортзалах, на виставках, а також на авіа- та залізничні квитки на поїздки у межах України (як онлайн, так і офлайн).

Контекст:

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio та AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Sinovac Biotech (Coronavac) та Johnson & Johnson (Janssen). Також українцям роблять щеплення вакциною від Moderna (Spikevax).

Вакцинація в Україні стартувала 24 лютого. Зараз можуть щепитися усі охочі віком від 12 років. Першу дозу отримало майже 14 млн осіб, повністю імунізовано 12,1 млн українців.

15 листопада президент України Володимир Зеленський анонсував виплату 1 тис. грн за вакцинацію проти COVID-19.

В Офісі президента зазначили, що ці гроші не дадуть готівкою. Їх можна буде витратити на певний перелік послуг, що допоможе підтримати бізнес за умов пандемії.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що виплату анонсованої президентом 1 тис. грн профінансують із фонду підтримки підприємництва, що постраждало від COVID-19.

Він анонсував, що у цій програмі зможуть взяти участь приблизно 6 тис. суб'єктів бізнесу. "3 млрд грн спрямовуємо на програму цьогорічще 3 млрд грн – на початку наступного року з можливим розширенням фінансування. Це окрема програма із загального фонду державного бюджету", – писав Шмигаль.

2 грудня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та у цілому законопроєкт №6297 про виділення 8 млрд грн на підтримку бізнесу у "червоних" зонах, ці кошти можуть використати для виплати по 1 тис. грн вакцинованим проти COVID-19 громадянам. Президент підписав закон 8 грудня.