Костенко: Якщо після арешту Дурова в нас з'явиться можливість читати переписки росіян і бачити координати, то я готовий встановити Telegram G

В Україні висувають претензії до Telegram
Фото: EPA

Функціонування в Україні месенджера Telegram має бути таким, щоб це не нашкодило. Про це в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман заявив український нардеп від "Голосу", секретар комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки полковник СБУ Роман Костенко, який зараз захищає Україну.

Журналістка нагадала про історію з арештом у Франції засновника Telegram росіянина Павла Дурова і запитала, яка у Костенка позиція щодо закликів заборонити месенджер.

"Знаєте, тут думки розділилися. Навіть коли на фронті у військових питають про цю історію, половина каже, що, дійсно... Ворог використовує, у тому числі, Telegram як засіб зв’язку, але при цьому багато наших військових використовують Telegram", – відповів нардеп.

Він зазначив, що, коли заборонять Telegram-канали, їх можна буде переглядати через програму VPN.

"Тут питання, думаю, більше до спецслужб. І це цікаве питання, щоб навіть у комітеті заслухати. Тут "не нашкодь" – найголовніше. Я зараз можу нашкодити, говорячи про це, які в нас спроможності є стосовно нього. Тому це важливе питання. На нього мають відповідати, у тому числі, і РНБО, і спецслужби. Ця історія, скажімо так, не може бути політична. Вона має йти на користь нашій перемозі", – вважає Костенко.

Нардеп звернув увагу, що після арешту Дурова в країні-агресорі Росії сказали, щоб посадовці не користувалися Telegram.

"Чого досягнуть французи тим, що в них Дуров? Можливо, вони повністю під контроль його візьмуть. І дуже важливе питання: наша влада має комунікувати з владою Франції, Сполучених Штатів і прийняти рішення на основі даних. Якщо в нас з'явиться можливість читати переписки росіян, які б’ють по нас артилерією, і бачити координати, то я готовий собі його встановити", – заявив Костенко.

Контекст:

Telegram – це зашифрований месенджер, який з'явився 2013 року. Його засновник Павло Дуров до цього запустив російську соцмережу "ВКонтакте", заборонену в Україні. В інтерв'ю Financial Times у березні 2024 року Дуров оцінив кількість користувачів Telegram у 900 млн.

27 лютого 2022 року, після того, як почалося масоване вторгнення російських військ в Україну, Дуров заявив, що може обмежити використання Telegram у зв'язку з "українськими подіями", але за кілька хвилин передумав.

Платформа Telegram становить низку загроз безпеці України, заявили в Головному управлінні розвідки Міноборони України в лютому 2024 року. У березні в СБУ повідомили, що бачать "чітку співпрацю адміністрації Telegram із Роскомнаглядом і ФСБ", водночас Telegram не дослуховується до прохань України так, як дослуховується до прохань Росії. "Комунікація з ними є, але вона, по суті, є безрезультатною, на відміну від того ж TikTok, який, у принципі, реагує", – розповіли у спецслужбі.

Деякі депутати Верховної Ради (наприклад, нардеп від "Слуги народу", голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв) вважають, що, якщо Telegram не розпочне діалогу з Україною, його потрібно закрити. Потураєв сказав, що коли "80% населення користуються немодерованою соцмережею – це велика помилка, яка буде дорого коштувати".

Президент України Володимир Зеленський 27 серпня заявив, що до регулювання соціальних мереж, зокрема Telegram, треба підходити дуже обережно. На пресконференції журналістка запитала про його ставлення до зареєстрованого у Верховній Раді законопроєкту про регулювання соцмереж (імовірно, ідеться про законопроєкт №11115). "Я б дуже обережно ставився до таких кроків, хоча не можу критикувати законопроєкт, бо не читав", – пояснив він.