Мобілізацію в Україні ускладнив російський вплив – Залужний

Залужний вважає, що підходи до мобілізації в Україні залишилися "радянськими"
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Через вплив із країни-агресора Росії мобілізація в Україні стала складнішою. Таку думку висловив 17 жовтня під час розмови із журналістами в Королівському інституті міжнародних відносин у Лондоні колишній головнокомандувач Збройних сил України, нині посол у Великобританії Валерій Залужний, його цитує hromadske.

"Росія веде війну не лише у фізичному та інформаційному сферах, а й у когнітивній сфері, тому що саме через російський вплив були ухвалені певні рішення, які ускладнили нашу мобілізацію", – сказав Залужний.

На його думку, раніше в Україні були здебільшого "радянські", "фактично ще із часів Петра I" підходи до мобілізації, і тепер доводиться шукати інші варіанти, але остаточно виправити це вдасться, лише коли в Україні з'явиться "ціле покоління, яке без втручання держави візьметься за зброю".

"На жаль, у нас немає такої розкоші, як час, тому ми змушені вдаватися до певних обмежень. У демократичному суспільстві все це сприймається дуже суперечливо", – підкреслив колишній військовий.

Він висловив сподівання, що "уряд і керівництво" України знайдуть "вдалий спосіб спілкування з населенням", щоб "люди розуміли важливість збройної боротьби прямо зараз".

Залужний звернув увагу на "їхнє небажання іноді воювати".

"Я сподіваюся, що буде достатньо людей, які принесуть тут позитивні результати", – сказав він.

Залужний вважає, що мобілізацію потрібно було активно проводити 2023 року, коли країна-агресор Росія ще не отримувала від інших країн "величезної кількості" боєприпасів і ресурсів.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє їх дію продовжили до 9 листопада 2024 року.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців мали оновити для територіальних центрів комплектування свої персональні дані через Центри надання адмінпослуг, електронний кабінет або прийшовши до ТЦК.

17 травня Зеленський підписав закон про багаторазове підвищення штрафів за військові правопорушення, зокрема за ухилення від мобілізації.

Протягом останніх тижнів з'явилися повідомлення про масові перевірки співробітниками ТЦК військово-облікових документів у чоловіків у публічних місцях у різних містах України. У Києві ввечері 11 жовтня приблизно пів сотні співробітників ТЦК масово перевіряли документи в чоловіків після концерту українського гурту "Океан Ельзи" в Палаці спорту. У Київському міському ТЦК розповіли, що затримання громадян, які порушили норми закону, здійснювали працівники Нацполіції. Конфліктних ситуацій за участю військовослужбовців ТЦК зафіксовано не було, додали у столичному військкоматі.

16 жовтня офіцерка сектору мобілізаційно-оборонної роботи Київського міського ТЦК Лариса Козак повідомила, що рейди працівників ТЦК у громадських місцях в Україні були ефективними.