Мобільні оператори тепер мають забезпечувати 10 годин звʼязку без світла

Мобільних операторів зобов'язали забезпечити 10 годин роботи мережі без світла
Фото: depositphotos.com

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій розпорядився, що мобільні оператори мають забезпечити 10 годин роботи мережі без електрики на час війни. Про це йдеться в розпорядженні НЦУ від 15 липня 2024 року. 

Зазначають, що до 1 жовтня не менше ніж 60% базових станцій операторів мають забезпечити автономне резервне живлення, до 1 листопада – 70%, до 1 грудня – 80%, а до 1 лютого 2025 року – 100%.

Водночас до початку грудня 2024 року не менше ніж 25% базових станцій у кожній області мають під'єднати до генераторів або обладнати змінним блоком акумуляторних батарей, щоб цього вистачало на 72 години роботи за відсутності електроенергії.

Також до 1 вересня всю інфраструктуру електронних комунікаційних мереж мають під'єднати до електрогенераторної установки, яка забезпечить електрику на перші 72 години. Це стосується і вузлів спеціальних служб, які комунікують за телефонними номерами 101, 102, 103, 104 і 112.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

13 червня в "Енергоатомі" повідомили, що виводять у ремонт енергоблок однієї з АЕС, через що дефіцит генерації може зрости.

Державна інспекція з енергетичного нагляду прогнозувала 19 червня, що протягом найближчих півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. На полегшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки. Якщо не буде нових масованих російських обстрілів об'єктів енергетики України, з осені є шанси уникнути вимкнень світла, обіцяє "Укренерго".

15 липня в "Укренерго" заявили, що споживання електроенергії в Україні через спеку сягнуло максимуму.